İzmir Ekonomi Üniversitesi akademik yıl açılışı -Eski İtalya Başbakanı Romano Prodi: (ABye üyelik) Hedefinizi gerçekleştirmek için doğru adımlar atmalısınız -Aslında biz nişanlı gibiyiz, birbirimize iyi

İzmir Ekonomi Üniversitesi akademik yıl açılışı     -Eski İtalya Başbakanı Romano Prodi:     (ABye üyelik) Hedefinizi gerçekleştirmek için      doğru adımlar atmalısınız     -Aslında biz nişanlı gibiyiz, birbirimize iyi

İZMİR Eski İtalya Başbakanı Romano Prodi, Türkiye'nin AB'ye üyelik hedefi yönünde doğru adımlar atması gerektiğini belirterek, "Aslında biz nişanlı gibiyiz. Birbirimize iyi davranmalıyız ki daha sora evlilik gerçekleşebilsin" dedi.

İZMİR Eski İtalya Başbakanı Romano Prodi, Türkiye'nin AB'ye üyelik hedefi yönünde doğru adımlar atması gerektiğini belirterek, "Aslında biz nişanlı gibiyiz. Birbirimize iyi davranmalıyız ki daha sora evlilik gerçekleşebilsin" dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) 2012-2013 akademik yıl açılış törenine katılan Prodi, öğrencilere ilk dersi verdi.

Dünyadaki gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 45'inin ABD tarafından gerçekleştirildiğini, bu ülkenin dünyaya hakim olduğunu ancak dengelerin değişmeye başladığını belirten Prodi, Çin, Brezilya, Türkiye gibi yeni yükselen güçlerin ortaya çıktığını kaydetti.

Türkiye'nin de yeni dünya düzenini kurma yolunda ilerlediğini anlatan Prodi, her zaman Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediğini ancak "yavaş hareket edin" tavsiyesinde bulunduğunu dile getirdi.

Bir dönem Avrupa Komisyonu Başkanlığı da yapan Prof. Dr. Romano Prodi, şöyle konuştu.

"Avrupa, şu an küreselleşmeden, Çin rekabetinden, işsizlik ve göçten korkuyor ve tüm bu korkularından dolayı Avrupa'nın değiştiğini görüyoruz. Bazılarının dediği gibi AB dağılmayacaktır. Kesinlikle Avrupa'yı daha güçlü hale getirmeliyiz. Aslına bakarsanız Çin de, ABD ile tek başına karşı karşıya kalmak istemiyor. O yüzden güçlü bir Avrupa'ya ihtiyacı var. Şu anda dünyada farklı bir değişim gerçekleşiyor. Dünya genelinde Çin ve ABD dışında hiçbir ülke tek başına hareket etmiyor ve bu yüzden politikaları devamlı değişiyor. Biz, Avrupa olarak çok büyük başarılara imza attık. Şimdi de yeni bir dünyaya hazırlanıyoruz."

-Türkiye'nin AB üyelik süreci-

Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerine de değinen Romano Prodi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yavaş olmalısınız. Çünkü bazı durumlar açısından çok hazır değilsiniz. Hedefinizi gerçekleştirmek için doğru adımlar atmalısınız. Bu, hikayenizin henüz başlangıcı. Türkiye'nin yeni bir dış politika geliştirdiğini görüyoruz. Bu, Avrupa'ya göre, çok daha dinamik ve hızlı hareket eden bir politika. Türkiye'nin Avrupa'yla tarihi bir bağı var, ilişkiler iyi gidiyor. Sadece ekonomik değil, kültürel bakımdan da ilişkilerin geliştirilmesi gerekiyor. Ama tekrarlıyorum; yavaş hareket etmelisiniz. Aslında biz nişanlı gibiyiz, birbirimize iyi davranmalıyız ki daha sonra evlilik gerçekleşebilsin."

Romano Prodi, ABD'de yapılacak seçimlere de değinerek Obama'nın "Avrupalı ataya sahip olmayan" tek ABD Başkanı olduğunu, zaten seçim kampanyasında da Avrupa'dan hiçbir zaman bahsetmediğini anlattı.

-Prodi'ye "onursal doktora" unvanı-

Konuşmaların ardından, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş ve İEÜ Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu, Prodi'ye cübbe giydirerek "onursal doktora" unvanını verdi. Romano Prodi'ye ayrıca halı hediye edildi.

Açılış töreninde, "Yaşamak Bir Ağaç Gibi" isimli gösteri sunan ve zeybek oynayan öğrenciler, Romano Prodi ve eşi Flavia Franzoni'ye efe kıyafetinin başlıklarını giydirerek birer fidan hediye ettiler.

Muhabir: Ayten Aydın / Ramazan Ercan

Yayıncı: Abdurrahman Fatih Tekcan