Kasko Sigortası Zorunlu mudur?

Kasko Sigortası Zorunlu mudur?

Bu tür bir soruya verilecek en kestirme ve kesin cevap şudur: Hayır, zorunlu değil, isteğe bağlıdır.

Ancak bu soruya isabetli ve doğru ve yararlı cevap ise şu olmalıdır: İsteğinize bağlı olan kasko sigorta, isteğinize bağlı olmakla birlikte çağdaş dünyanın ve yaşantıların koşulları düşünüldüğünde nerede ise zorunlu hale gelmiş bir  sigortadır.

Kasko sigortayı zorunlu yapan bu kez yasalar değil, günümüz dünyası ve onun koşullarıdır.

Zorunlu trafik sigortası karıştığınız bir kazada sizin ve aracınızın karşıdaki araca ve kişilere verdiğiniz zararı belli oranlarda karşılamaya yönelik bir sigortadır. Aracınıza ve size yönelik değildir ama sizi korumaya, size destek olmaya yöneliktir. Çünkü karşı tarafa hukuki olarak ödeyeceğiniz tazminatı yasal olarak sizin adınıza karşılamaktadır.

Kasko sigortası ise, aksine, karıştığınız kazada sizin ve aracınızın kayıp ve hasarlarını karşılamaya dönüktür. Hatta küçük meblağlardaki primlerle istediğiniz oranda genişletip birçok ögeyi de içine alabildiğiniz bu sigorta siz ve aracınız için asıl güvenceniz olmaktadır. Öyle ki, zorunlu sigortanın karşılamakta yetersiz kalabileceği zararları bile yine küçük miktardaki primlerle ek olarak alabileceğiniz teminatlarla garanti altına alabilirsiniz.

Diyelim ki bir kazaya karıştığınızda sizin bir hatanız yok ama hasar ve zararınız çok büyük. Karşı tarafın trafik sigortası varsa sizin zararınızı karşılar. Ama ya yoksa? Ve zararınızı cebinden karşılamaya da gücü yoksa?

Bütün bunlar günlük hayatta çok sık karşılaşılan durumlardır. Bir kasko poliçeniz olsaydı hiçbir sorun olmayacaktı.

Veyahut çok güvenli ve sakin bir şehirde yaşıyorsunuz. Aracınızı da hep aynı güvenli yerlere park ediyorsunuz. Çalınmaya karşı tedbirlisiniz diyelim. Ama ya durduğu yerde bir hasara uğratılırsa?

Yahut İstanbul gibi çok yoğun trafiği ve nüfusu olan bir şehirde yaşıyorsanız? Muhtemel riskler daha fazladır.

Aracınızın başına bir şey geldiğinde bu zararı tümüyle ve tereddüt etmeden cebimden karşılayabilirim diyorsanız, evet, araç kaskosu zorunlu değildir; yok, aksine, buna gücüm yetmez diyorsanız kasko zorunlu bir sigorta olmaktadır. Üstelik ekonomik gücünüz yerinde bile olsa, neden başkalarının verdiği zararı kendi cebinizden karşılayasınız ki?

Unutmamalı ki araç kasko sigorta, zorunlu trafik sigortasına göre hem hedeflediği amaçları bakımından farklıdır ve hem de daha kapsamlıdır. Size daha fazla konuda güvence sağlayacaktır. Araç kasko sigorta ile risk gördüğünüz ve ihtiyaç duyduğunuz her alanda aracınızı güvence altına alırsınız.

Sonuçta tekrar düşünelim:  Araç kasko yasal olarak zorunlu sigorta değildir. Ama çağdaş dünya ve modern yaşamda yer alan her tür riski güvenceye alan kapsamı düşünüldüğünde yaptırılması mutlaka ama mutlaka gerekli sigorta çeşididir.