Kozmik oda belgeleri, Zirve davası hakimlerine gönderilmedi

Kozmik oda belgeleri, Zirve davası hakimlerine gönderilmedi

Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi olayına ilişkin davanın 96. duruşması yapıldı. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Emre Günaydın, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım...

Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi olayına ilişkin davanın 96. duruşması yapıldı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Emre Günaydın, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım polis araçlarıyla getirildi. Tutuksuz sanıklar Abuzer Yıldırım ve Salih Gürler adliyeye arka kapıdan girdi, Emre Günaydın ise ana kapıdan içeriye alındı.

Duruşmada, tutuklu sanıklar Mehmet Ülger, Haydar Yeşil ve Ruhi Abat ile tutuksuz sanıklar Murat Göktürk, Abdullah Atılgan, Adil Akçay, Mehmet Çolak, Adem Gedik, Levent Ercan Gelegen ve Hüseyin Yelki de hazır bulundu. Tutuklu sanık Varol Bülent Aral, Adana F-Tipi Cezaevi'nden, tutuksuz sanık Hamit Çeker Elbistan E-Tipi Cezaevi'nden, tutuksuz sanık Cuma Özdemir ise Darende Adliyesi'nden telekonferans sistemiyle duruşmaya katıldı. Tutuksuz sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve tutuklu sanık Varol Bülent Aral duruşmaya katılmadı.

7 YILI AŞKIN SÜREN DAVADA 4 KEZ MAHKEME HEYETİNİN DEĞİŞTİ

Duruşmada Mahkeme Başkanı Vedat Koç, tarafların taleplerinin akıbetine ilişkin bilgi verdi. İstanbul Adliyesi’ndeki ilgili mahkemeden istenilen Ergenekon Davası gerekçeli kararının mahkemeye ulaştığını söyleyen Koç, tanık olarak dinlenmesi kararlaştırılan Murat Karaca’nın ifadesinin dosyaya eklendiğini bildirdi. Koç, kozmik oda soruşturmasındaki Zirve Yayınevi olayına ilişkin belgelerle ilgili yapılan talebe cevap verilmediğini aktardı. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramada elde edilen delillere ilişkin 50-60 emanet makbuzunun mahkemeye ulaştığını anlatan mahkeme başkanı, 1999-2012 yılları arasında İl Jandarma Komutanlığı'ndan Milli İstihbarat Teşkilatı'na intikal eden 5 belgenin ilgili kurum tarafından gönderildiğini bildirdi.

DAVA KARANLIK BİR YERE GİDİYOR

Koç, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün 7 Kasım 2014'te Ankara'da tanık olarak ifadesinin alınacağını açıkladı. Daha sonra Mahkeme Başkanı Koç, davanın taraflarına taleplere verilen cevaplara ilişkin bir sözü olup olmadığını sordu. Sanık avukatlarından bazıları mahkemeye yeni talepler sundu, mağdur avukatlarından Murat Dinçer itiraz etti. 7 yılı aşkın süren davada 4 kez mahkeme heyetinin değiştiğini belirten Dinçer, her yeni mahkeme heyetinin davayı yeniden incelemesi nedeniyle sürenin uzadığına dikkat çekti. Yeni heyete müdafi avukatlarının yeni talepler iletmesinin davayı uzattığını söyleyen Dinçer, “Bir önceki mahkeme heyeti zamanında dava bitme aşamasına gelmişti. Yeni heyet tabiî ki olağan olarak tarafları yeniden dinliyor. Dava belirsiz bir süreçle karanlık bir yere gidiyor.” dedi.

KOZMİK ODA SORUŞTURMASINDAKİ BELGELER ÖNEMLİ

Mağdur avukatlarından Erdal Doğan da “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istenen kozmik oda soruşturması belgeleri bir türlü gönderilmiyor. Bu soruşturmadaki Zirve Yayınevi’ne ilişkin dosyalar önemli. Bununlar birlikte davanın nereye gideceği belli değil. Medyada davayı tersyüz etme girişimleri var. Bunlar suç içermektedir. Bununla ilgili gereğinin yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

HAKİM VE SAVCILARA TEHDİT

Duruşmada söz alan Zirve Yayınevi cinayetlerinin 2 numaralı sanığı eski Malatya İl Jandarma Komutanı Mehmet Ülger, tutuksuz yargılanma talep ettiğini; ancak dava savcısının her seferinde bu talebin reddedilmesi yönünde görüş belirttiğini ifade etti. Ülger, "HSYK'daki değişiklik nedeniyle sayın savcı, yargı imamından talimat almıyor diye düşünüyorum." dedi. Bu imalı konuşma üzerine savcı “Ülger somut delilin var mı?” diye karşılık verdi. Bu tepki karşısında Ülger, “Talimat almıyor diye düşünüyorum.” dedim diye düzeltmeye çalıştı. Ülger, "Bize bunları yapan hakim ve savcılar yargılanacak." dedi.

Ülger, 17 Aralık sürecinin ardından birçok sanık gibi ‘paralel yapı’ söylemlerini yineledi. 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Ülger, katliam sırasında Malatya İl Jandarma Komutanı olarak görev yapıyordu.

CİHAN