Manisa Müftüsü Sinan Cihan’dan Kurban’la İlgili Önemli Açıklamalar

Manisa Müftüsü Sinan Cihan’dan Kurban’la İlgili Önemli Açıklamalar

Manisa Müftüsü Sinan Cihan yaklaşan kurban öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Özellikleri taşıyan her kadın ve erkeğin kurban kesebileceğini belirten Müftü Cihan, taksitle kurban alınabileceğini ancak faizden uzak durulması gerektiğini söyledi.

- Manisa Müftüsü Sinan Cihan yaklaşan kurban öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Özellikleri taşıyan her kadın ve erkeğin kurban kesebileceğini belirten Müftü Cihan, taksitle kurban alınabileceğini ancak faizden uzak durulması gerektiğini söyledi.

İslam dininde kurban kesiminin sadece erkeklere verilmediğini anlatan Manisa Müftüsü Sinan Cihan, “Kurban kesme niteliklerini özelliklerini taşıyan kadın erkek ayırımı olmaksızın herkes kurban kesebilir. Burada kurban kesme niteliklerinden kastımız, o işe elverişliyse, mahareti varsa öyle bir özelliği varsa kesebilir ama yoksa zaten erkek de, kadın da kesmemeli. Kurban kesme becerisi ve kabiliyeti yoksa kesmemeli. Bu nitelikleri taşıyor ve tecrübeye sahipse kadın erkek ayırımı yapılmaz ve herkes kurban kesebilir” dedi.

Kurbanın bir ibadet olduğunu ve dinimizde faizin haram olduğunu dile getiren Cihan, “Taksitli alışverişle alınan bir kurban kesilebilir mi kesilir. Önemli olan taksitli alışverişte zamanında ödeme yapılmayıp faizli bir işleme maruz kalmamak, muhatap olmamak konusunda dikkatli olmak lazım. Yani faizli bir işlemin karıştığı bir ortamda kurban kesmek gibi bir uygulamaya düşmemek gerekir. Bu dinen uygun değildir” şeklinde konuştu.

KURBANLIK HAYVAN NASIL OLMALI

Müftü Cihan, kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi konusunda ise şunları söyledi:

”Değerini düşüren görenler tarafından alınması arzu edilmeyen, kusurları olan hayvanları almamak lazım. Bunun dışında herhangi bir tercihte bulunurken, herhangi bir alımda bulunurken burada başka alanlardaki ihtiyaçlarımızı kastediyorum pek çok noktaya dikkat ediyoruz. Kaliteli olmasına, daha ucuz ve makul olmasına defolu olmamasına dikkat ediyoruz. Kurbanda da aynı şey geçerli. Kurban aldığımız zaman bizim gönlümüze yatmalı. İbadet olarak gerçekleştirilebilecek bir güzelliğe ve özelliklere sahip olması lazım. Bunun ötesinde öyle kusurlar var ki görenler tarafından hoş karşılanmıyor ve kimse talip etmiyor bunları kurbanlık olarak arzu etmemek lazım. Buna talip olmamak lazım.”