O birlikler Kobani'de !

O birlikler Kobani'de !
Güncelleme:

ABD'nin Irak operasyonunda kullandığı Blackwater ekibinin PYD ile birlikte IŞİD'e karşı savaştığı iddia edildi.

Batılı kaynaklar, hava ve kara harekatı için istihbari bilgi sağlamak üzere eski adı Blackwater olan Academi'den bir grup personelin Kobani'deki PYD saflarına katıldığını öne sürüyor.

Radikal gazetesinden Ahu Özyurt'un haberine göre Kobani’ne ABD ’nin hava yardımının ardından gözler şehre dışarıdan gelecek askeri insan gücüne ve peşmergelere çevrildi. Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, “Henüz peşmergeler geçmedi” açıklaması yaparken Türkiye ’den de kara operasyonu istendiğini belirtti.

Peki ama iki haftadır Kobani’de kimler savaşıyor? ABD’yle istihbarat paylaşımını sağlayanlar kim?

ABD’nin 2003’teki Irak’ı işgalinde kara harekatının başlamasından önce harekata zemin hazırlayan istihbari bilgileri sağlayan ve ABD’de özel statüde bulunan, eski askerlerin kurduğu Academi, ya da bütün dünyanın bildiği ismiyle Blackwater grubunun etkilerini Kobani’de de görüyoruz.

2011’de isim değişikliği ve yeniden yapılanma ile Academi adını alan Blackwater, Erik Prince tarafından kurulmuştu. Irak’ta çok sayıda sivilin ölümüne karıştıkları için şirketi yeniden yapılandırma kararı alan ve düşük profil çizmeyi tercih eden Eric Prince önce Xe adını kullandı. 2011 Aralık ayında da Yunan filozof Plato’nun Akademi’sine atıfla yeni ismini aldı.

Batılı kaynaklardan alınan bilgilere göre, Kobani’de çatışmaların başlaması ile birlikte bölgeden hava ve kara harekatı için istihbari bilgi sağlamak üzere Academi’den bir grup personel PYD saflarına katıldı. Takriben, beş haftadır devam eden çatışmalarda, içeriye yapılan silah yardımını da Academi grubundan personelin gerçekleştirdiği belirtildi.

Yine, Mesut Barzani tarafından gönderilen askeri teçhizatın PYD’ye ulaştırılmasında ve kullanılmasında bu özel statüdeki askerlerin görev aldığı edinilen bilgiler arasında.

IŞİD’in Irak ve Suriye işgalinin başlaması üzerine Amerika, bu coğrafyada daha önce kullandığı Academi ya da Blackwater grubunu gözle görülmese de küçük gruplar halinde yerleştirmeye başladı. Irak’ta peşmergeye, Suriye’de de PYD’ye askeri eğitim ve teknik silah kullanımı alanlarında danışmanlık vermeye başlandı.

ABD’nin önceki gece başlattığı havadan indirme operasyonunda yarı otomatik ve otomatik silahlar Kobani’ye indirildi. Barzani’nin tırlarında birkaç hafta önce gidenler arasındaysa daha teknik silahlar, uçaksavar, doçkalar ve havan toplarının bulunduğu belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun “Peşmerge’nin geçişine yardım ediyoruz” cümlesini yorumlayan batılı kaynaklar aslında bir koridor açılmayacağı görüşünde. Peşmergenin, dolaylı yollardan bölgeye ulaştırılacağı, yapılan yardımların ağırlıklı olarak havadan ve insani yardım tırları arasında gidebileceği de belirtiliyor.