Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ve Avrupa Birliği Konferansı

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ve Avrupa Birliği Konferansı

Adana Ticaret Odası (ATO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Avrupa Birliği” konulu konferans düzenlendi.

- Adana Ticaret Odası (ATO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi tarafından Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Avrupa Birliği” konulu konferans düzenlendi.

Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Hatun Kılıçbeyli’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansın açış konuşmasını yapan ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atila Menevşe, hayatın her alanında sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmak, ekonomik ve siyasi birçok sorunun çözümü için kadınların güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ancak dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de toplumsal yaşamın en temel alanlarında dahi, kadın ve erkek arasındaki eşitsiz güç ilişkileri nedeniyle bu şartın tam olarak hayata geçirilmediğini ifade eden Menevşe, "Bunu örneklemek gerekirse; ülkemizde eğitim imkanlarından faydalanan kadınların hem ekonomik hem de sosyal yaşamda başarılı rol modelleri oluşturduklarını memnuniyet ve gururla izliyoruz. Bugün ülkemizde mimarların yüzde 37'si, doktor ve operatörlerin yüzde 29'u, avukatların yüzde 33'ü kadın. Akademik personelde kadın oranı ise yüzde 39 gibi oldukça yüksek bir orandadır. Profesörlerin yüzde 29'u da kadınlardan oluşmaktadır. Buna karşılık, Türkiye'de kadınların istihdam oranı ise yaklaşık yüzde 25 dolayındadır. Bir başka ifadeyle, kadın istihdam potansiyelinin ancak dörtte biri kullanılabilmektedir. Oysa, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verilerine göre, küresel ölçekte kadın istihdam oranı yüzde 49, Avrupa Birliği'nde yüzde 56'dır. Son verilere göre ülkemizde 15.7 milyon erkek istihdamına karşı, kadın istihdamı ancak 5,6 milyonda kalmıştır. Diğer bir ifadeyle çalışabilir yaştaki 25,4 milyon kadından yaklaşık 20 milyonu iş gücüne dahil edilmemiştir. İstihdam edilen kadınların da yüzde 44'ü tarımdadır. Erkeklerde bu oran sadece yüzde 19'dur. Demek ki zaten az olan kadın istihdamı, aynı zamanda nispeten düşük üretkenliğe sahiptir. Kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketinin de, büyümesinin de olmayacağına inanıyoruz” dedi.

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden de Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün Türk kadınıyla ilgili başlattığı reform sürecinin iyi yönetilemediğini ifade ederek, şunları dile getirdi:

“Atatürk’ün kadına yönelik reformları Fransa ve İtalya’dan 16, İsviçre’den de tam 41 yıl önce hayata geçti. Dolayısıyla seçme seçilme hakkı elde eden kadınlarımız o yıllarda iş hayatına da hızla adım atıyordu. Ulu önder Atatürk’ten sonra kadının işgücüne katılımıyla ilgili önemli adımlar atılamadığı için bugünlere geldik. Fransa’da kadının istihdamdaki yeri yüzde 51. Peki, kadını bizden 41 yıl sonra seçme seçilme hakkı kazanan İsviçre’de yüzde 60. Türkiye’de ise halen yüzde 28. Toplumun yarısını oluşturan kadınların yarısının ekonomiye dahil edilmediği bir Türkiye’de yaşıyoruz. Bu tablonun değişmesi için daha etkin çalışmalar yapılmalı.”

Çukurova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Hatun Kılıçbeyli de verdiği konferansta, kadın ve ekonomi, kadın ve yoksulluk, kadın ve sağlık, yetki ve karar kalma süreçlerine katılım, kadın ve çevre, kadın ve medya, kadının insan hakları, kız çocuklarının sorunları, kadının ilerlemesinde kurumsal mekanizmalar konularına değinen kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

Konferansın sonunda, ATO Başkan Yardımcısı Atila Menevşe tarafından Doç. Dr. Elif Hatun Kılıçbeyli’ye Kadınlar Günü anısına bir plaket sunuldu.