Vatandaşa yüzde 51 pahalı elektrik

Vatandaşa yüzde 51 pahalı elektrik
Güncelleme:

Konutlarda kullanılan elektriğin fiyatı, sanayiye göre ortalama %51, doğalgaz ise yüzde 16 daha pahalı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun, Avrupa Birliği (AB) uyum süreci kapsamında 6'şar aylık dilimler halinde hazırladığı elektrik ve doğal gaz fiyatları verilerine göre, konutlar ile sanayinin elektrik enerjisi fiyatları arasındaki fark yüzde 51'i buluyor.

BÜYÜK SANAYİCİYE DAHA UCUZ

Buna göre, yılın ilk yarısında konutlarda 1 kWh elektrik için, 1,000 kWh’in altında ortalama 35.4 kuruş, en büyük tüketim aralığı olan 15,000 kWh ve üstünde ise ortalama 35.3 kuruş ödendi. Buna karşılık, sanayide 1 kWh elektrik için ilk altı ayda ortalama 23.4 kuruş ödendi. Böylece konut ve sanayide kullanılan elektrikte fiyat farkı yüzde 51'i buldu. Bunun yanında, sanayide en küçük tüketim aralığındaki kullanıcılar 1 kWh elektrik için ortalama 27.2 kuruş, en büyük tüketim aralığı için de ortalama 21.5 kuruş ödendi. Bu verilere göre, en düşük tüketim grubu ile konut fiyatları arasındaki fark yüzde 30 düzeyinde bulunurken, en yüksek gruptakiler ile olan fark yüzde 65'e ulaştı.

SANAYİCİYE UCUZ DOĞALGAZ

TÜ­İK ve­ri­le­ri­ne gö­re, ko­nut­lar­da 1 met­re­küp do­ğal gaz için ilk al­tı ay­da or­ta­la­ma 104.2 ku­ruş öden­di. Sa­na­yi­de ise 1 met­re­küp do­ğalgaz için ilk al­tı ay­da or­ta­la­ma 89.5 ku­ruş öden­di.