Yeşil hakkında, Akın Birdala saldırıdan açılan dava

Yeşil hakkında, Akın Birdala saldırıdan açılan dava

"Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın, eski İHD Genel Başkanı Birdal'a yönelik silahlı saldırıya ilişkin "kasten tasarlayarak adam öldürmeye tam teşebbüse azmettirme" suçundan açılan davanın görülmesine başlandı

ANKARA (AA) - "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın, eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı ve eski milletvekili Akın Birdal'a yönelik silahlı saldırıya ilişkin "kasten tasarlayarak adam öldürmeye tam teşebbüse azmettirme" suçundan yargılanmasına başlandı. 

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Birdal'ın avukatları Öztürk Türkdoğan ve Fatma Güneş katıldı.

"Sanık Mahmut Yıldırım'ın yakalanamadığı" tutanağa geçirildikten sonra, müşteki Birdal'ın, Dikili Asliye Ceza Mahkemesinde talimatla ifade verdiği belirtildi.

Mahkeme, Yıldırım hakkındaki yakalama kararının sonucunun beklenmesine ve Birdal'ın avukatlarının davaya müdahilliklerine karar vererek, duruşmayı erteledi.

-Birdal'ın ifadesi

Akın Birdal, talimatla verdiği ifadede, 12 Mayıs 1998'de Bahri Eken ve Kerem Deretarla adlı kişilerin Tunalı Hilmi Caddesi'ndeki İHD Genel Merkezine gelerek, kendisiyle görüştüklerini, hukuki ve insani yardım istediklerini belirtti. Bu kişilerden şüphelendiği için onları derneğin Ankara şubesine yönlendirmek istediğini aktaran Birdal, şu beyanda bulundu:

"Bu kişileri kapıdan uğurladığım sırada ikisi birden silahlarını çıkararak, şarjörleri üzerime boşalttılar. Bu olay sırasında dernek genel merkezinde çalışan başka kişiler de bulunmaktaydı. Ancak bu kişiler ile yaptığım görüşme odamda birebir gerçekleşmiştir. Bu nedenle açılan davada 12-13 kişi sanık olarak yargılanmış ve bu kişilerin beyanları ile olayın asıl azmettiricisinin sanık Mahmut Yıldırım olduğu anlaşılmıştır. Savunmaları alınan 12-13 şahıs, kendilerini Semih Tufan Gülaltay adlı kişinin yönlendirdiklerini açıkça ifade etmişlerdir. Ayrıca bu kişilerin ifadelerinden Cengiz Ersever, Semih Tufan Gülaltay ve Mahmut Yıldırım'ın bu olayı organize ettikleri anlaşılmıştır."

Birdal, saldırıya ilişkin davanın sanıklarının Ankara 1 Nolu DGM tarafından 9 ile 19 yıl arasında hapse çarptırıldıklarını, ancak 2 buçuk yıl cezaevinde kaldıktan sonra şartla tahliye edildiklerini anlatarak, "Bu olay sebebiyle resmi kurumlarda çalışan kişiler ile asker ve emeklilerin Türk İntikam Tugayı (TİT) adlı bir örgütle bağlantıları bulunduğu tespit edildi. Sanık Mahmut Yıldırım bir tetikçidir ve onun arkasında da bazı güçler vardır. Türkiye'de hukukun üstünlüğünün sağlanması bakımından asıl bu gücün açığa çıkartılması önem arz etmektedir" dedi ve Yıldırım'ın cezalandırılmasını istedi.

-İddianame

İddianamede, sanık Yıldırım'ın, Semih Tufan Gülaltay ve Cengiz Ersever ile 1996'da Türk İntikam Tugayı (TİT) adlı teşekkülü kurdukları ve Birdal başta olmak üzere PKK'yla bağlantılı olduğunu düşündükleri kişilere yönelik eylem yapmayı amaçladıkları kaydedildi.

TİT kurucularının, amaçlarını gerçekleştirebilmek için Silivri-Çatalca arasında Bahri Eken ve Kerem Deretarla ile kimlikleri tespit edilemeyen bazı kişileri eğittikleri belirtilen iddianamede, Birdal'a yönelik saldırıyı "Yeşil" kod adlı Yıldırım ve "Fırat" kod adlı Ersever'in planlandığı, eylemi organize etme görevinin ise Gülaltay'a ait olduğuna yer verildi.

Eken ve Deretarla'nın, Yıldırım'dan aldıkları talimatla Birdal'a saldırıyı gerçekleştirdikleri ifade edilen iddianamede, nüfus kayıtlarına göre hayatta olan Yıldırım'ın, "kasten tasarlayarak adam öldürmeye tam teşebbüse azmettirme" suçundan 20 yıla kadar hapsi istendi.