''Suriye'de Kürt devleti istemiyoruz''

''Suriye'de Kürt devleti istemiyoruz''
Güncelleme:

Duy da inanma ! ABD'nin eski Ankara büyükelçisi: "Ortadoğu’daki krizleri ciddiye alıyorsak, Türkiye ile birlikte çalışmaktan başka seçeneğimiz yok"

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, ABD’nin önemli düsünce kuruluşlarından World Affairs Council’in Orange County’deki yıllık toplantısında Türkiye ile ilişkiler konusunda önemli mesajlar verdi. “ABD’nin OrtadoğuStratejisi ve Türkiye” konulu konferansa katılan Ricciardone, Ortadoğu’da devam eden krize ilişkin Türkiye’nin anahtar rolüne dikkat çekti. Ricciardone, “ABD’nin bölgede NATO üyesi meşru ve güçlü bir demokrasi olarak Türkiye’yle IŞİD’e karşı mücadele ve Suriye sorunun çözümünde daha etkili işbirliğine gireceğini umuyorum” dedi.

‘PKK listede olmazdı’

Türkiye’nin bölgede Osmanlı Devleti’ne dayanan tarihi ve kültürel bir ağırlığı olduğuna vurgu yapan Ricciardone, “Bölgedeki krizi ciddiye alıyorsak, ABD olarak Türkiye’yle birlikte çalışmaktan başka seçeneğimiz yok. PYD’nin, yani Suriye Kürtlerinin, PKK ile organik bağını kabul etmek gerekir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar bu konuda haklılar. Ancak PYD, Türk devletine karşı olmadığını, Türkiye’ye karşı silah gücü kullanmayacağını ilan etti. Kaldı ki aynı şeyi PKK da söyleyebilseydi bugün muhtemelen ABD’nin terörist listesinde olmayacaktı. YPG’nin, yani Suriyeli Kürtler ya da diğer gruplar DAEŞ’le mücadelede ABD ile birlikte çalışmak istedikleri sürece ABD onlarla çalışmaya devam edecektir. Sanırım Türk hükümeti de gönüllü olmamakla birlikte, bunu kabul edecektir. Zira Türkiye kendisine karşı yeni bir silahlı güç istemeyecektir. Bunu biz de istemiyoruz. Türkiye, YPG’nin Suriye’de bir Kürt devleti kurmasını istemez, biz de istemiyoruz. Dolayısıyla Türkiye’yle aynı taraftayız.”