Ermenistan ile Azerbaycan savaşa mı gidecek ?

Ermenistan ile Azerbaycan savaşa mı gidecek ?
Güncelleme:

Rusya artan krizi gördü ve devreye girdi.. Ermenistan'ın o toprakları geri vereceği iddia edildi..

Rusya hükümetinden adını açıklamayan bir kaynak “Ermenistan, Karabağ etrafında kontrol ettikleri bölgelerin büyük bir kısmını Azerbaycan’a iade edecek” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önceki Ermenistan’ı ziyaret ederek bu ülkenin yönetimiyle Yukarı Karabağ sorununu görüştü. Lavrov, Eylül ayında benzer ziyareti Azerbaycan’a gerçekleştirmişti. Ancak Erivan ziyaretinin ardından taraflar arasında yakınlaşma olduğu açıklanmadı. Dün de Rusya’nın ünlü gazetelerinden Kommersant, “Diplomatik çözümde çıkmaz yaşanırken Ermenistan ve Azerbaycan orduları arasında cephe hattındaki durum gerginliğini koruyor” yorumunu yaptı.

‘Karabağ için gitti’

Öte yandan Kommersant gazetesi, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Bakü ziyaretinden 2 ay sonra Erivan’a gittiğine dikkat çekerek her iki ziyaretin de ana gündem maddesinin Yukarı Karabağ olduğunu yazdı.

Rusya hükümetinden adı açıklanmayan kaynaklardan biri de gazeteye, şu anda ele alınan barış planlarından birinin şöyle göründüğünü söyleyerek “Ermeniler, Karabağ etrafında kontrol ettikleri bölgelerin büyük bir kısmını Azerbaycan’a iade edecek, ancak Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Laçin koridoru ellerine kalacak” şeklinde sürpriz bir açıklama yaptı.

Bakü’ye maksimum taviz

Bakü’deki yetkililer, habere göre resmi olarak Karabağ’ın bağımsızlığını tanımasa da plana uygun olarak sorunu askeri yollarla çözmeme sözünü verecek. Buna garanti olarak bölgeye Birleşmiş Milletler veya Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü barış gücü konuşlandırılacak ve Azerbaycan’a iade edilen bölgeler asker ve silahlardan arındırılması planlanıyor. Gazete, Bakü için maksimum olası tavizin Karabağ’a Azerbaycan içinde geniş özerkliğin tanınması ve diğer tüm bölgelerin kayıtsız şartsız iadesi olduğunu da belirtti.

Azeriler: Savaşa hazırız

Öte yandan Azerbaycan tarafındaki üst düzey bir kaynak ise, “Eğer başka çıkış yolu bulunamazsa savaşmaya hazırız. Son yıllarda güç dengesi değişti ve Ermenistan lehine olmadığı ortada. Askeri bütçemiz Ermenistan’ın tüm bütçesinden daha fazla. Ordumuza, Erivan’ın sahip olmadığı en yeni silahlar alıyoruz. Ayrıca Nahçıvan’a yerleştirilen ordu birlikleri, savaş durumunda Erivan’a saldırıya geçmeye hazır.”