Putin'den Erdoğan ve Türkiye için dikkat çeken

Putin'den Erdoğan ve Türkiye için dikkat çeken
Güncelleme:

Rusya lideri Putin, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Gazze’deki durumu anlatmak için uluslararası toplumun öncü sesidir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'da bulunan Gostiny Dvor Ticaret ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirilen yıllık özel soru-cevap oturumuna ve yıl sonu basın toplantısına katıldı.

 Yıl sonu değerlendirme amacı taşıyan canlı yayında, Putin, "Gelecek yılın başında Türkiye'yi ziyaret edebilirim" derken, Gazze için de Erdoğan ile yakın temasta olduklarını açıkladı.

Gazze'deki duruma değinen Putin, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Gazze’deki durumu anlatmak için uluslararası toplumun öncü sesidir. Bu durumu düzeltmek için sürekli çaba sarf ediyor. Yaşanan felakete karşı sessiz kalmıyor." dedi.

Açıklamasının devamında Putin şunları aktardı:

"Erdoğan ile birlikte sürekli temas halindeyiz. Türkiye’yi ziyaret etmeyi planlıyordum ama Erdoğan’ın yoğun çalışma temposu nedeniyle bu ziyaret gerçekleşmedi. Gelecek sene başında Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleşebilirim."

'Ukrayna'da barış, harekattaki hedeflerimize ulaştığımızda sağlanacak'

Putin, Ukrayna'da barışın Rusya'nın özel askeri harekat kapsamındaki hedeflerine ulaştığında sağlanacağını söyledi. Rusya lideri, özel askeri harekata başladıklarında ilan ettikleri hedeflerin değişmediğini belirterek Rusya'nın Ukrayna'nın Nazilerden arındırılması ve silahsızlandırılması, Kiev'in tarafsız statüsünün güçlendirilmesi için çabalarını sürdüreceğinin mesajını verdi.

'İstanbul'da Ukrayna'nın silahsızlandırılması konusunda mutabakat sağlanmıştı'

Mart 2022'de İstanbul'da Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında yapılan müzakerelere değinen Putin şunları söyledi:

"İstanbul'daki müzakereler sırasında Ukrayna'nın silahsızlandırılmasıyla ilgili konularda mutabakat sağlanmıştı. Şimdi de anlaşma sağlanabilir ya da sorun güç yoluyla çözülebilir."

‘Yeni seferberlik ilanı yok’

Konuşmasının devamında, geçtiğimiz yıl kısmi seferberlik kapsamında cepheye gönderilen vatandaşların kahramanlıklarını öven Putin, ilan edilen seferberlik sırasında Rus ordusuna katılan vatandaşların Ukrayna cephesinde başarıyla mücadele verdiğini vurgularken, 14 vatandaşın ‘Rusya Kahramanı’ olduğunun altını çizdi.
“İkinci bir seferberlik dalgasına gerek yok” diyen Putin, geçen yılki kısmi seferberlik sırasında 300 bin kişinin Rus ordusuna katıldığını hatırlattı. Seferberliği sona erdiren Rusya Savunma Bakanlığı’nın ardından sözleşmeli olarak askere alımları sürdürdüğünü kaydeden Rus lider, “Dün itibarıyla 486 bin kişi sözleşmeli olarak Rus ordusuna katıldı. Anavatanlarını savunmaya hazır vatandaşların sayısı hiçbir zaman azalmadı. Her gün bin 500 kişi gönüllü olarak ülke genelinde askerlik şubelerine başvuruyor” diye konuştu.

Putin, seferberlik sırasında kahramanca ülkesini savunan 300 bin kişiden 244 bin kişinin savaş bölgesinde olduğunu bildirirken, 41 bin kişinin ise yaş sınırına ulaşılması, sağlık durumu ve diğer sebeplerden dolayı evine geri döndüğünü kaydetti.

'Ukrayna'yla ilişkilerde yaşananlar iç savaşa benziyor'

Rusların ve Ukraynalıların özü itibarıyla tek halk olduğunu her zaman olduğu gibi bir kez daha vurgulayan Putin, "Şu anda yaşananlar, kardeşler arasındaki bir iç savaşa benzeyen, kardeşlerin farklı taraflarda yer aldığı büyük bir trajedi" değerlendirmesinde bulundu.

'Batı'yla ilişkileri biz bozmadık, onlar bizimle ilişkilerini bozdular'

Batı'yla ilgili ilişkilerden söz eden Rusya lideri, "İlişkileri biz bozmadık, onlar bizimle ilişkilerini bozdular ve çıkarlarımızı hiçe sayarak bizi ikinci plana itmeye çalıştılar" dedi.

Putin, Zelenskiy’in Washington ziyaretini değerlendirdi

Karşı saldırıda başarı elde edemeyen Kiev rejiminin kendi halkını yok olmaya zorladığını kaydeden Rus lider, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in yakın zamanda gerçekleştirdiği Washington ziyaretine atıfta bulunarak, Kiev’in fiyaskoya dönen karşı saldırısını ‘başarılı’ olarak göstererek para dilendiğini vurgularken, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Görünüşe göre bu (Zelenskiy’in gezisi) Kiev rejiminin para dilenmek amacıyla yaptığı gezilerle bağlantılı. Onlar seyahat edip daha fazla para için yalvarırken Ukrayna ordusunun gerçek kayıplarına bakmaksızın sözde karşı saldırının başarıya ulaşacağı yalanını söylüyorlar. Sadece para alıyorlar, Hepsi bu...”