Tacizciler şimdi yanacak

Tacizciler şimdi yanacak
Güncelleme:

Türkiye'de de çok yaşanan toplu taşıma tacizlerine Fransa'da sert önlemler geliyor.

Cinsiyet ayırımcılığı yapan afişler kaldırılacak. Gece otobüsleri kadın yolcular için rotasını değiştirecek. Tacizciler için 5 yıl hapis ya da 75 bin euro ceza verilecek. Bu önlemler ne yazık ki Fransa’da hayata geçecek.

Fransa’da hükümet, toplu taşıma araçlarında cinsel tacize savaş açtı. Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Pascale Boistard, ülke çapında toplu taşıma araçlarında kadınların uğradığı cinsel tacizin önüne geçmek için bir eylem  planı hazırladı.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’ye sunulan ve pilot bölge Nantes’da uygulanacak plan şöyle;

- Gece hizmet veren otobüslerin güzergahı, kadın yolcuların talebi doğrultusunda değiştirilebilecek.

- Otobüs şoförleri kadın yolcuların en az yürüyeceği güzergahtan gidecek.

- Toplu taşıma araçlarında tacize uğrayan kadınlar, kurulan acil çağrı merkezine kısa mesajla ulaşabilecek, yetkililerden yardım isteyebilecek.

- Metrolarda cinsiyet ayırımcılığı yapan reklam ve afişler kaldırılacak, yerine cinsel tacizin suç olduğunun belirtildiği afişler asılacak. “örgü tanıklarının kurbanlara yardım etmeleri teşvik edilecek.

- Kadınların kendini daha güvende hissedebilmesi için alınacak  önlemlerle ilgili kadın yolcular dinlenecek, önerileri değerlendirilecek.

- Taciz zanlıları hakkında 5 yıla kadar hapis ya da 75 bin avroya kadar  para cezası istenebilecek.

- “Feminizme Cesaret Edin” örgütü tarafından geçen yıl yayımlanan  araştırmaya göre ise toplu taşıma araçları kullanan kadınların yüzde 94’ü  kendilerini güvende hissetmediklerini belirtmiş, yarısından fazlası ise metroyu  kullanacağı günler kıyafetlerini daha dikkatle seçtiğini söylemişti.

-  Şubat ayında Paris’e giden banliyö trenlerinden birinde genç bir kız yolcuların gözü önünde tecavüze uğramış, bunlar yaşanırken kurbana kimse yardım etmemişti.