3.5 dolar iddiası piyasayı hareketlendirdi

3.5 dolar iddiası piyasayı hareketlendirdi
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hafta sonu açıklayacağını ilan ettiği fındık fiyatlarıyla ilgili kulislerden sızan 3.5 dolar söylentisi piyasayı hareketlendirdi

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasında hafta sonu açıklayacağını duyurduğu fındık fiyatları gündemdeki sıcaklığını koruyor. Bu kapsamda yeni sezonun rekolte tahmini için Fındık Rekolte Tespit Komisyonu illerdeki çalışmalarını sonlandırdı. İllerin fındıkla ilgili özel, kamu, üniversite, ticaret, tarım paydaşlarından kişilerin yer aldığı komisyon çalışmaları fındık çotanak sayımı şeklinde yapılıyor.

FINDIK ALIM FİYATI 3.5 DOLAR OLUR MU?

Bu sayede Tarım ve Orman Bakanlığı’nın elde ettiği verilerle, 2022 sezonunda 765 tona yakın bir rekolte hesaplanıyor. Tüm kesimlerin gerçekçi bulduğu bu seviyenin bazı üretici illerde iklim koşulları nedeniyle yaşanan kayıplar, bazılarında ise artan verimden etkilendiği ifade ediliyor. Geçtiğimiz sezon rekolte tahmini 667 bin ton seviyesinde yapılmış, gerçekleşme oranının ise 800 bin tona yaklaştığı belirtilmişti. Geçen sezonda fındıkta Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım fiyatı ise kilogram başına destek ödemesiyle birlikte 30 lira olarak uygulanmıştı. Fındık üreticileri, hızlı artan üretici maliyetleri, dünyada kuruyemişe yönelik artan ilgi ve piyasaların Türkiye eksenli oluşması beklentisiyle taban fiyatının 60 lira olmasını bekliyor. Bu fiyatın, fındığın ihracat satış fiyatı olan 3.5 dolar karşılığı olarak uygulanmasını isteyen üreticiler, bundan sonra da satış fiyatına endeksli hareket edilmesi gerektiğini vurguluyor.

AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Fındıkta hasat ağustos itibarıyla başlıyor. Havaların soğuk gitmesi nedeniyle olgunlaşma döneminin bir hafta kayabileceği ifade ediliyor. Geçen sezon fındık fiyatını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 11 Ağustos tarihinde açıklamıştı. Erdoğan, önceki akşam katıldığı canlı yayında fındık fiyatlarının açıklanacağı tarihle ilgili bilgiler de verdi, “Hafta sonu ben Ordu’ya gidiyorum. Orada da herkesin beklentisi ‘acaba fındık fiyatları ne olacak?’ Açıklayacağız tabii. Fındığın olduğu yerlerde mevsimi geldi. Biz bu açıklamayı yapıp, bütün fındık üreticisini asla enflasyona ezdirmeyiz” dedi.

Fındık borsalarına henüz yeni ürün indirilmedi ancak son fiyatların 40-42 lira seviyesindeki işlemlerden yapıldığı görülüyor.