Ekonomistler faiz kararını böyle yorumladı: ''TCMB resmen bu kadar izin aldık demiş''

Ekonomistler faiz kararını böyle yorumladı: ''TCMB resmen bu kadar izin aldık demiş''
Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkardı. Ekonomistler TCMB'nin faiz artışlarına devam etmeyeceğine vurgu yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCBM) yılın ilk faiz kararını açıkladı. Hazirandan bu yana art arda 7 toplantıda faiz artıran banka bu toplantıda da beklentilere paralel politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e yükseltti. Böylelikle Merkez Bankası 8 ayda 36,5 puanlık faiz artışı yapmış oldu.

Bankanın karar metninde, "Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir" ifadesi yer aldı ve böylelikle banka 'bekle-gör' dönemine geçti.

Ekonomistlerin Merkez Bankası'nın faiz kararına ilk yorumları şöyle oldu:

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara

"Merkez Bankasının sürpriz yapmayıp %45 faizin yeterli olduğunu ifade etmesi riskli oldu. Bundan sonra izlenmesi gereken göstergeler mevduat faizi, maliye politikası ve kredi kartına dair tedbirler olacak. Bu konularda sıkılaştırıcı adımlar atılması riskleri sınırlı tutacaktır."

İris Cibre

"TCMB resmen "bu kadar izin aldık" demiş

Ocak, Şubat enflasyonu, beklentilerde bozulma, döviz talep artışı, mevduat faizlerindeki düşüş görmezden gelinmiş

Durum ne?

Yüksek kredi faizi

Gevşek mevduat faizi

Yüksek kur

Zaten enflasyon üzerinde belirgin riskler varken, "oluşursa" diyerek, benden bu kadar diyen MB

YAZIK..."

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu

 "TCMB politika faizini yüzde 45’e çıkardı.

Burada duracağım diyor.

Enflasyon düşürülemezse tekrar faiz artırabileceğini ima ediyor.

Faizi indirmekten hiç söz etmiyor.

Büyüme ve istihdam konularına hiç girmeyen tam bir “neoliberal” duruş sergiliyor."

Murat Kubilay

"Politika faizi zirve noktasına ulaştı. Bileşik getiriyle yüzde 57'ye kadar çıkıyor. Swaplarda da aynı düzeye çekilir ve piyasa likiditesi az daha sıkıştırılırsa yapılabileceğin azamisi yapılmış olur. Bunlar iyi haberler. Kötü haberlerse bu düzeyi en az 6 ay tavizsiz götürülmesinin gerekmesi. Hatta sınırlı gevşetmelerle asgari 24 ay diyelim.

Faiz oranlarının reel ekonomiye olan asıl etkisini seçimlerden sonraki 6 aydan itibaren göreceğiz. İşte o zaman uçuruma ramak kala faiz artırmanın işin kolayı olduğunu, o faizle uzun süre yaşama gerçeğiyle yüzleşmeninse asıl mesele olduğunu hep beraber göreceğiz. Artık herkesin bildiği üzere, sadece faiz oranlarıyla ekonomiler düzelmiyor ama burada hata yapıldığında büyük sarsıntılar yaşanıyor. Hikayenin geri kalanını birlikte izleyeceğiz.

Ama birçoğumuz az çok ne olacağını şimdiden biliyoruz. Özellikle döviz kuru ve faiz oranı arasında sıkışıp ekonomi iyice yavaşlayıp batık kredilerle işsizlik ana gündem olunca; işte o zaman şu andaki ekonomi yönetiminin yetki ve hünerini göreceğiz. Seçimler henüz ufukta görünmezken ve kutuplaşmanın sınırına vardığımızda ekonomiye dair yazılacak çok şey olacak."

Mahfi Eğilmez

TCMB, politika faizini % 45'e yükseltti ve parasal sıkılaşmanın sonun gelindiğine ilişkin vurgu yaptı. TCMB rezervleri 19.01.2024 itibarıyla şöyle: