Piyasalar alev alev! Dolar 6 TL'ye dayandı, altın rekor kırdı!

Piyasalar alev alev! Dolar 6 TL'ye dayandı, altın rekor kırdı!
Güncelleme:

ABD ve İran ilişkilerindeki gerilimin takip edildiği piyasada dolar/TL 5.97 seviyesinde işlem görüyor. Euro/TL ise 6.67 civarında seyrediyor. Gram altın ise 302,4 TL'yi gördü.

ABD ve İran arasında artan gerilimin risk iştahını olumsuz etkilemesiyle küresel olarak piyasalarda olumsuz bir hava gözlenirken, geçen hafta BIST-100’de kayıplar arttı; beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisinin de etkisiyle dolar/TL’de sınırlı bir yükseliş söz konusu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Iraklı üst düzey milis komutanı Ebu Mehdi el-Mühendis Bağdat Havalimanı’na düzenlenen hava saldırısında öldürüldü. Saldırının ardından Japon yeni gibi güvenli liman para birimlerine talep artarken, petrol ve altın fiyatlarında da artış gözlendi.

Dolar/TL, haftanın ilk işlem gününe yatay bir seyirle başlamasının ardından 5,97'den işlem görüyor.

Euro/TL de 6,66'da seyrediyor. Sterlin de 7,84 liradan el değiştiriyor.

Son 7,5 ayın zirvesine çıkan brent petrolün fiyatı da 70 doları aştı. İç piyasada gram altın bu sabah yeni haftaya 302 liranın üzerinde başladı.

BRENT PETROL 70 DOLAR

Cuma günü 69,50 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı günü 68,60 dolardan tamamladı. Brent petrolün varili saat 09.15 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,3 artışla 70,19 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 64,30 dolardan alıcı buldu.

ABD ile İran ve Irak arasında artan gerginlik Orta Doğu bölgesinden ham petrol arzını tehlikeye sokarak fiyatlarda yukarı yönlü baskı oluşturuyor.

Brent petrolde teknik olarak 70,45 ile 70,86 dolar aralığının direnç, 70,04 ile 69,63 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Trump'ın Irak'ı tehdit eden açıklamaları ve Ortadoğu'da artan endişeler 'güvenli liman' olana altına talebi artırıyor. 

Sabah 7.50 itibariyle altının ons fiyatı 1575 dolar, gramı ise 302,4 TL'ye yükseldi.

Çeyrek altın ise 496,0 TL'den işlem görüyor.

Geçen hafta ABD ile İran arasındaki gerilim, İran'ın Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesi sonrası hızlı bir şekilde yükseldi.

İki ülke arasındaki geriliminin hızlı bir şekilde tırmanmasına ek olarak Irak'tan gelen açıklamalar da riskleri artıran etkenlerden biri oldu. Irak’ta istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi, Irak'ın yabancı kuvvetlerin ülkeden çıkarılması için yasal adımları ve prosedürleri hazırlama aşamasında olduğunu bildirirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın cevabı gecikmedi.

Trump, İran'ın herhangi bir ABD personeline veya hedefine saldırması halinde ABD'nin hızlı ve bütünüyle karşılık vereceğini belirterek, İran'a ait bazı kültür yapılarının da bulunduğu 52 hedef seçtiklerine ilişkin paylaşımıyla ilgili olarak ise, "Onların insanımızı öldürmelerine izin var da bizim onların kültürel sahalarına dokunmamıza mı izin yok. Bu böyle olmaz" yanıtını verdi.

Altın fiyatları coştu ! Rekora koşuyorAltın fiyatları coştu ! Rekora koşuyor

Rabobank Stratejisti Piotr Matys, yayınladığı raporda, petrol fiyatlarındaki sert artışın Türkiye için iyi olmadığını ve dolar/TL’yi 6.00 psikolojik seviyesini tekrar denemeye doğru yönlendirdiğini söyleyerek, “Kamu bankalarının TCMB adına TL’yi savunmaya karar verip vermeyeceklerini izleyeceğiz” dedi.

‘TCMB SINIRLI BİR İNDİRİM YAPABİLİR’

TCMB’nin önümüzdeki aylarda faizleri düşürmeye devam edeceğini söyleyen Matys, “Bununla birlikte, TCMB’nin para politikasının hızını belirgin bir şekilde yavaşlatması muhtemel ve dolar/TL’nin yükselmeye devam etmesi halinde 16 Ocak’taki yılın ilk toplantısında nispeten daha sınırlı bir indirim yapabilir” dedi. 

Reuters