İş dünyasından ekonomik tedbirlere ilk tepki

İş dünyasından ekonomik tedbirlere ilk tepki
Güncelleme:

Ekonomideki son gelişmeler iş dünyasında olumlu karşılandı. Uzman isim Sefer Şener, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduata ilişkin ''Kesinlikle olumlu karşılandı. Bu taahhüdün verilmiş olması toplumsal olarak ciddi algıyı gösterdi'' dedi.

Türkiye ekonomisinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Döviz kurlarındaki artışı düşürecek hamleyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam açıkladı. Dün akşamdan bu yana Dolar ve euroda yüzde 30'a yakın düşüş yaşandı. 

Bugün ise Kur Korumalı TL Vadeli Mevduata ilişkin açıklamayı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati duyurdu. Bakan Nebati 3, 6, 9, 12 ay vadeli Mevduat hesabı olacağını duyurdu. Bu sisteme her bankanın katılabileceği belirtilirken Merkez Bankası'nın her gün döviz alış kuru yayınlayacağı duyuruldu. 

İŞ DÜNYASI GELİŞMELERDEN MEMNUN

İş dünyasının temsilcileri Kur Korumalı TL Vadeli Mevduata ilişkin açıklamalarda bulundu. Tedbirlerin faydalı olacağına kanaat getiren iş dünyası üretimin bu sayede artabileceğini belirtti.

İSTİKRAR, ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK İÇİN OLUMLU

Rifat Hisarcıklıoğlu - TOBB Başkanı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ekonomiye ilişkin açıklanan pakete dair olumlu açıklamalarda bulundu. Hisarcıklıoğlu "İş dünyamızın piyasalarda istikrar, öngörülebilirlik sağlanması talebine yönelik bir dizi tedbir açıklanmasını olumlu karşılıyoruz" dedi.

Hisarcıklıoğlu "Alınan kararların ülkemizin üretim gücünün artırılmasına katkı vermesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ÜRÜN FİYATLARINA KADAR ETKİSİ OLUR MU AYNI HIZDA?

İsmail Gülle - TİM Başkanı

Önemli bir psikolojik süreç yönettiğimizi bilmemiz lazım. Hem pandemi dönemini çok başarıyla yönettik, bu yapılan spekülatif hareketler EMTİA'lara yansıyor. Doğal olarak bu süreçte talebin yüksek olması, arzın sınırlı olması fiyat artışlarını getiriyor. Buradaki fiyatlar, istikrar olduğu zaman aşağıya gelecektir. Yarın da ertesi gün de aynı fiyatı görenler lazım olduğu zaman alırım diyecek. O açıdan gelinen kurun istikrarıyla mevduat garantisinin sağlanması doğru bir yöntemle Türk Lirası'nda kalanların korunması açısından doğru ve önemli bir adım. İnsanımıza yüksek oranlı bir Asgari Ücret zammı yapıldı.

İçerideki fiyatlama bizim için çok önemli. İhracatta yaşadığımız ivmeyi fiyatlarımızda oluşan artışla kaybetmememiz gerekiyor. Birkaç sene öncesinde de bu resmi yaşadık. Fiyatların geri geldiğini de yeni yıldan itibaren göreceğimizi öngörüyorum.

CUMHURBAŞKANIMIZA DA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Gürsel Baran - ATO Başkanı 

Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Türk halkı bu zor süreçleri değerlendirmeyi bilmiştir. Yine böyle günlerden geçiyoruz. Ben Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ediyorum. Az önce sayın bakanımız da açıklamalarını yaptı.

Problemlerimiz ve sıkıntılarımız var ama hep birlikte birbirimize destek vererek bugünleri aşacağız.

İhracatımızı da, üretimimizi de en iyi seviyeye çıkartıp ben buralardan kârlı çıkacağımızı düşünüyorum.

TİCARETE NASIL YANSIYACAK?

Son bir kaç aydır yaşadıklarımız zor. Fiyat vermekte de zorlanıyoruz, alım yaparken de fiyat almaktan zorlanıyoruz. Ama dün akşamki açıklamalar toplumun tüm kesimine olumlu yansıyacak. Farkın ödenmesini ben çok önemli buluyorum.

Bundan sonra döviz yatırımı yapmayalım, TL mevduatlarda varsa kaygınız bu telafi edilecektir deniyor.

Bize verilen önemli bir mesaj var. Kurumlar Vergisi'nde yüzde 1'lik indirim... Bizi önemli oranda rahatlatacağını düşünüyorum. BES'in yüzde 30'a çıkarılması; bana göre önemli bir mesaj var. Tasarrufu özendirmekle ilgili önemli bir detay olduğunu düşünüyorum.

İhracatçılara verilen destek gerçekten çok önemli.

Birkaç saat önce İTO Başkanımız açıklama yaptı. Ben de o açıklamaları destekliyorum. Bu fiyatların geri gidişi olacaktır. En kısa sürede fiyatların geri gideceğini düşünüyorum. Enflasyona yansıdığında ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.