Merkel'e rağmen Türkiye'de toplanıyor

Merkel'e rağmen Türkiye'de toplanıyor
Güncelleme:

ALmanya Başbakanı Merkel'in Türkiye hakkındaki ağır sözlerine rağmen Alman şirketler Türkiye'den vazgeçmiyor.

Almanya Başbakanı Merkel`in Türkiye’yi hedef alan seçim kampanyasına rağmen Alman şirketlerinin Türkiye ilgisi zirvede. Alman beyaz eşya devi Bosch, Türkiye ve Ortadoğu yıllık değerlendirme toplantısını İstanbul’da yapacak. 

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerginlik iş dünyasını etkilemiyor. Türkiye’nin dış ticaretteki en büyük partneri olan Almanya ile gerilen ilişkilerin aksine, Alman firmalarının Türkiye ilgisi sürüyor. Almanya’daki siyasi partilerin seçim kampanyasında yürüttükleri Türkiye düşmanlığı, Alman beyaz eşya devi Bosch’u Türkiye’den vazgeçirmedi. Bosch, Türkiye ve Ortadoğu bölgesi yıllık değerlendirme toplantısını bu ay sonunda İstanbul’da gerçekleştirecek.

Yılda bir yapılan toplantıda şirketin, hem Türkiye’deki hem de Türkiye’den yönetilen Orta Doğu ülkelerindeki yatırım, üretim, satış ve ar-ge faaliyetlerinin değerlendireceği öğrenildi. Yenişafak'ta yer alan habere göre toplantıya ev sahipliği yapacak olan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’in Türk-Alman İş Konseyi Başkanlığı’nı da yürütüyor.

TÜRK İŞ ADAMLARIYLA İSTİŞARE DE YAPACAK

Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak parlamento seçimlerinin yapıldığı günlere denk gelecek Bosch toplantısına, Türkiye’den de az sayıda iş adamı davet edildi. Davetli isimlerden biri de Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar. Aynı zamanda Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) Yönetim Kurulu Başkanlığını da yürüten Ali Kibar; önümüzdeki ay İstanbul’da yapılacak Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makine ve Ürünleri İhtisas Fuarı (ALUEXPO 2017) için düzenlenen toplantıda bu konunun ipucunu verdi. Toplantıya davet edildiğini doğrulayan Kibar, Aluexpo’ya Alman firmalarının büyük ilgi gösterdiğine de dikkat çekti.

ALMANLARI BURADA GÖRMEKTEN MEMNUNUZ

Kibar, iş dünyasının kendi aktivitesini siyasi tartışmalardan uzak tutacak şekilde konumlandırmaya çalıştığını söyleyerek; “Bayramdan önce Türkiye’deki önemli birkaç ihalede Alman firmalarının konsorsiyum ortağı olarak bulunmasını görmek memnuniyet vericiydi. Önümüzdeki günlerde ülkemizde yatırımları olan çok önemli büyük bir Alman kuruluşu da dünya yönetim kurulu toplantısını Türkiye’de yapıyor” açıklamasında bulunmuştu.

Bosch Türkiye; 2016 yılını 12 milyar liralık ciroyla kapattı. Geçen sene yüzde 14’lük ciro artışı elde eden şirket, Türkiye’ye 750 milyon lira yatırım yaptı. Bu rakam, şirketin geçen sene küresel çaptaki yaptığı en büyük dördüncü yatırımı oldu. Türkiye’ye pazarına büyük önem veren Bosch, bu yılda çift haneli büyümeyle tamamlamayı hedefliyor.

YATIRIMA DEVAM

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, geçtiğimiz ay yaptığı değerlendirme toplantısında bu yılki hedeflerini şöyle anlatmıştı: “2017’nin ilk 6 ayını, yüzde 10 üzerinde büyümeyle gidiyoruz. Tahminlerimize göre de bu seneyi, bir evvel ki seneye göre en az yüzde 10 büyümeyle kapatacağımızı öngörüyoruz. Yatırımlarımıza 2017’de devam ediyoruz. Bu sene Türkiye’ye grup olarak 650 milyon lira yatırım yapıyoruz.”

45 ALMAN FİRMASI DA BU FUARDA

5-7 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makine ve Ürünleri İhtisas Fuarı’na da (ALUEXPO 2017) Alman firmalar adeta çıkarma yapacak. Fuara katılacak 320 firmanın 156’sı yabancı. Yabancı katılımcılar listesindeki firmaların 45’i Almanya’dan geliyor. Fuarı düzenleyen Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık Genel Müdürü İbrahim Anıl; Türkiye ile Almanya arasında yaşanan siyasi gerginliğin ticari ilişkilere yansımadığını söyledi. Fuara katılan Alman firmaların sayısında bir düşüşün söz konusu olmadığına dikkat çeken Anıl; “Geleceğimize güvenle baktığımız için burada çalışmaya devam ediyoruz” yorumunda bulundu.

SİEMENS DE RÜZGARA GELMİŞTİ

Alman firmalarının Türkiye ilgisi Bosch ile sınırlı değil. Enerji ve beyaz eşyadaki yatırımlarıyla dikkat çeken Alman firmaları hem ihalelerde boy gösteriyor hem de hükümetin sağladığı teşviklerden yararlanarak sıfırdan yatırımlar için girişimlerde bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Ağustos başında düzenlediği Türkiye’nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini Alman firması Siemens’in de aralarında bulunduğu konsorsiyum kazandı. Bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ihaleyi, kilovatsaat başı en düşük teklifi 3,48 dolar/cent ile Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumu verdi.