Petrol Ofisi dünya devini satın alıyor

Petrol Ofisi dünya devini satın alıyor
Güncelleme:

Petrol Ofisi Grubu, BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

Foreks Haber'in aktardığına göre Türkiye’nin en yaygın bayi ağına sahip akaryakıt dağıtım şirketi Petrol Ofisi, BP’nin Türkiye’deki akaryakıt dağıtım işini devralıyor.

Bu kapsamda Petrol Ofisi Grubu, BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

Petrol Ofisi Grubu'nun ana hissedarı Vitol'ün Yönetim Kurulu Üyesi Chris Bake ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye enerji sektörünün milli gururu Petrol Ofisi Grubu'nun daha da güçlenmesini sağlayacak bu adımı atmaktan ötürü son derece mutluyuz. Genç ve dinamik nüfusu ve büyüme potansiyeliyle Türkiye'nin geleceğine olan güvenimiz tam.”

Petrol Ofisi Grubu CEO'su Mehmet Abbasoğlu da konuyla ilgili, “Pazardaki gücümüzü daha da pekiştirecek bu heyecan verici buluşmayı ve yeni ekip arkadaşlarımızın aramıza katılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rekabet Kurumu'nun onayına tabi olan satışın 2024'te tamamlanması bekleniyor.

Petrol Ofisi ve BP Türkiye
İngiltere merkezli BP’nin Türkiye’de 770 adet akaryakıt istasyonu bulunuyordu. Şirket, 1912 yılından bu yana Anadolu, Türkiye topraklarında faaliyet gösteriyordu. BP’nin ayrıca Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nda da hissesi bulunuyor.

1941 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Petrol Ofisi AŞ ise 2000 yılında özelleştirildi. İş Bankası ve Doğan Holding’in yüzde 50-50 ortaklığı haline gelen şirket, 2005 yılında tamamen Doğan Holding’in oldu.

Holding, hisselerinin bir kısmı borsada işlem gören Petrol Ofisi’nin yüzde 34’ünü 2006 yılında Avusturyalı OMV’ye 1,05 milyar dolara sattı. OMV ise 2010 yılı sonunda Doğan Holding’in elinde bulunan hisseleri 1 milyar euro karşılığında satın alarak şirketteki payını yüzde 95’in üzerine çıkardı.

Petrol Ofisi pazarın 5’te birine sahip olacak

2017 yılında da OMV ise elindeki tüm Petrol Ofisi hisselerini Cenevre merkezli Vitol Grubu’na 1,368 milyar euro karşılığında satarak Türkiye’den çıktı. Türkiye’de en yaygın bayi ağına sahip akaryakıt şirketi Petrol Ofisi'nin Temmuz 2023’te 1.940 olan bayi sayısı bugüne kadar 5 adet azalarak satın alma öncesinde 1.935 bayiye düşmüştü.

Şirketin 1935 olan bayi sayısı, satın alma sonrasında 770 adet artarak 2705’e yükselecek. Bu sayı, Petrol Ofisi’ni Türkiye’deki bayilerin yüzde 21,64’ü ile anlaşmalı duruma getirecek ve şirket, pazarın beşte birinin hakimi olacak. Şirket satın alma öncesinde pazarın yüzde 15,48’ine dağıtım yapıyordu.