SGK uzmanı Özgür Erdursun'dan erken emeklilik düzenlemesi için kritik uyarı

SGK uzmanı Özgür Erdursun'dan erken emeklilik düzenlemesi için kritik uyarı
Güncelleme:

Sosyal Güvenlik Uzmanı (SGK) Özgür Erdursun, haftaya TBMM'ye gelmesi beklenen Bağ-Kur düzenlemesine ilişkin yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekerek "işe yaramayacak" dedi.

Milyonlarca emekli vatandaş ve emekli olmayı bekleyen vatandaş gözünü Meclis'te yer alacak Torba Yasa'ya çevirmiş durumda. Torba Yasa'da Bağ-Kur'lulara güzel haber var. Ancak emekli ikramiyesi konusunda yok. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun da emekli ve emekli olacak vatandaşlara yönelik yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Özgür Erdursun, çırak okuluna ya da liselerin staj dönemlerinde meslek okullarından staja giden kişilere sigorta girişleri yapılarak sigorta kartı verildiğini ancak emeklilikte bunun hiçbir işe yaramadığını dile getirdi.

 Bunun nedeni ise okulların bu kişiler adına sadece %1 iş kazası meslek hastalığı primi yatırması. Tüm kollara tabii prim yatırılmadığı için de bu ödeme emeklilikte bir işe yaramıyor.

Torba yasada Bağ - Kur'luları sevindirecek gelişmeler olduğunu vurgulayan Erdursun, "Bağ- Kur’da kadınlar 7 bin 200 erkekler 9 bin günle emekli oluyor ikisinde de aynı şekilde 5 yıl, 1800 gün indirim düşünülüyor" dedi.

Erkeklerin 9 bin günden 7 bin 200 güne kadınların ise 7 bin 200 günden 5 bin 400 güne düşürüleceğinden bahseden Erdursun, bu düzenlemenin tüm Bağ - Kurluları kapsamayacağının da altını çizdi.

Yeni gelecek düzenlemenin basit usul mükelleflerini kapsayacağı, şirket ortaklarını ve esnafı kapsamayacağını aktaran Erdursun, "Burada da çok büyük haksızlıklar olur ve tartışılır yani Ekim ayında sadece basit usul mükelleflerine bu hak verilirse ya da yanında 3-4 kişi çalıştıran işçi sayısı ile sınırlandırılırsa, bu durumda emekli olmak için yanındaki kişi sayısını artırmaz sahte sigortalık olur, sahte yollar olur bu nedenle Bağ-Kur’da kadınlarda da erkeklerde de prim gün yasında 7200 erkekler, 5400 günde kadınlar olmalıdır" dedi.

 SADECE EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA İKRAMİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın emekli aylıklarındaki artış için yıl sonunu işaret ettiğini hatırlatan Erdursun, Ekim ayında emekli ikramiyesinin sadece en düşük emekli aylığı üzerinden yapılacağını söyledi.

Özgür Erdursun'a göre bayram ikramiyesi için Sayın Cevdet Yılmaz’ın açıklamaları bu doğrultuda devam ederse, Ekim ayında sadece en düşük emekli aylığı 7500 liraya tamamlananların aylık 10 bin liraya tamamlanacağını onun dışında emeklilere hiçbir şey verilmeyeceğini vurguladı.

Bu durumda en düşük emekli aylığı 7500 liranın 10 bin liraya tamamlanması halinde emeklinin cebine 2 bin 500 TL kadar bir maaş artışı girmiş olacak.