TOBB Başkanı’ndan doğalgaz zammına tepki

TOBB Başkanı’ndan doğalgaz zammına tepki
Güncelleme:

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, elektrik üretiminde ve sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 50’ye yakın oranlarda zam yapılmasına tepki göstererek, “Sanayide doğalgaza yapılan yüzde 48 zam üretim maliyetlerini ve enflasyonu artıracaktır” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sosyal medya hesabından elektrik üretiminde ve sanayide kullanılan doğalgaza yüksek oranlarda zam yapılmasına tepki gösterdi.

Hisarcıklıoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada bu zammın enflasyonu artıracağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin daha çok üretim, yatırım ve istihdama ihtiyacı var. Sanayide doğalgaza yapılan %48 zam üretim maliyetlerini ve enflasyonu artıracaktır. Üretim ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumalıyız.”

“TÜKETİCİLERİN MALİYETLERİNİ YUKARI ÇEKİYOR”

Öte yandan Bloomberg HT yayınına katılan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükçü de enerji maliyetlerindeki artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Son dönemde enerjide artan maliyetler sanayicilerimizi olağanüstü zorluyor” diyen Kütükçü, yıl başından bu yana doğalgazda sanayi tarifesinin yüzde 147,5 oranında zamlandığını kaydetti. Kütükçü sözlerine şöyle devam etti:

“Doğalgaz zamları elektriğe de zam anlamına geliyor. Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı zaman bu piyasa takas fiyatını da yukarı çekiyor. Bu da son kaynak tedarik tarifesiyle elektrik kullanan organize sanayi bölgelerimizin ya da serbest tüketicilerin maliyetlerini yukarı çekiyor. Enerji maliyetlerinin yükselmesi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki sanayicilerin rekabet şansını zorluyor.”

BAKAN DÖNMEZ: EN UCUZ DOĞALGAZ TÜRKİYE'DE

BOTAŞ bugün itibariyle elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 47, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 48 zam yaptı.

Zamlarla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Eylül ayı itibarıyla Avrupa'da vatandaşlarına en ucuz doğalgaz sunan ülke Türkiye olup, elektrikte ise Ukrayna ve Sırbistan'dan sonra en ucuz üçüncü ülke konumundayız” dedi.