Kira krizi vergi doğurdu: Kademeli emlak vergisi önerisi

Kira krizi vergi doğurdu: Kademeli emlak vergisi önerisi
Güncelleme:

Türkiye genelinde artan ve artık bir barınma sorununa dönen kira krizi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sabit bir emlak vergisi yerine kademeli olarak artan bir emlak vergisi önerdi.

Akıl almaz rakamlara yükselen ev kiraları nedeniyle kira krizi barınma krizine dönerken İstanbul gibi büyükşehirlerde yeni asgari ücretle kiralanabilecek tek bir daire kalmadı. Kiracılar ev bulmakta zorlanırken, ev sahipleri fiyat düşmüyor.

 Verilere göre İstanbul'da 450 bin ila 750 bin arasında boş daire bulunurken, büyükşehirlerdeki yeni yöntem ise dikkat çekiyor. Ev sahipleri ya evlerini boş bırakıyor ya da kısa süreli kiralıyor.

 İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, tv100'e yaptığı açıklamada "Bu sistemi düzeltebilmek için piyasayı manipüle etmiş, normalden fazla konutu elinde tutmuş olanların vergilerinde kademeli bir düzenlemenin yararlı olabileceğini düşünüyoruz. Sabit bir emlak vergisi yerine kademeli olarak artan bir emlak vergisi öneriyoruz." diye konuştu.

Riskli yapısını boşaltıp ev arayanlara, kiraya verenlere ise aksine emlak vergisinde indirim yapmak gerektiğini belirten Gökce, bu yöntemle piyasanın dengelenebileceğini savundu.