Balyoz Planı Davasından Tutukluluğa Tazminat Talebi

Balyoz Planı Davasından Tutukluluğa Tazminat Talebi

Davada beraat eden emekli Koramiral Kadir Sağdıç'ın, haksız yere 3 yıl 4 ay 8 gün cezaevinde kaldığı gerekçesiyle 12 milyon lira tazminat istemiyle açtığı davanın görülmesine başlandı- Sağdıç: - "Benim parayla pulla işim yok. Ben adalet istiyorum. Ezilen,

İSTANBUL (AA) - Balyoz Planı Davası'nda beraat eden emekli Koramiral Kadir Sağdıç'ın, haksız yere 3 yıl 4 ay 8 gün tutuklu kaldığı gerekçesiyle 12 milyon lira tazminat istemiyle açtığı davanın görülmesine başlandı.
Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, davacı Kadir Sağdıç ile avukatı İlkay Sezer katıldı.

Sağdıç, bütün terfilerinin birinci sırada gerçekleştiğini belirterek, koramiral olduğu dönemde birdenbire gazetelerde birinci sayfadan linç edildiğini söyledi. İtibarının devlet tarafından iadesini istediğini dile getiren Sağdıç, şunları anlattı:
"Tutuklandığımda eşim bir günde 10 yıl yaşlandı. Biz askeriz sayın başkan. Biz ölürüz. Şu an Sur'da, Cizre'de ölen şehitlerimizi minnetle anıyorum. Büyük dedem Yemen'de şehit, dedem de gazi. Ben de ölebilirim. Ama burada ölmek yok. Defaten basın karşısında linç edilerek, tekrar tekrar öldürme var. Benim çocuklarım işten atılma yaşadı, benim çocuklarım gaz yedi. Eşimin çektiği ıstırabı bilemezsiniz. 88 yaşında yatalak bir annem vardı. Belinde 4 kırığı vardı. Bu devlet beni annemle görüştürmedi. Sonunda vefatına gidebildim. Çocuğumun düğününe katılamadım. Kızımın doğumunu yaşayamadım. Dayımın vefatına katılamadım. Babam bütün bu işkenceyi yaşadı. Koramiral oğlunun maruz kaldığı işlem nedeniyle katarakt ameliyatlı gözünden her cezaevi görüşünde 10 defa göz taramasından geçti. Benim parayla pulla işim yok. Ben adalet istiyorum. Ezilen, yok edilen kişiliğimin, kimliğimin ve itibarımın iadesini istiyorum."
Sağdıç'ın avukatı İlkay Sezer, müvekkilinin, hakkındaki dava ve tutuklama nedeniyle rütbe yükselmesi için Yüksek Askeri Şura'ya giremediğini, davanın uzun sürmesi nedeniyle bekleme süresi dolduğu için resen emekli edildiğini söyledi.
Avukat Sezer, müvekkilinin maddi ve manevi zararlarının karşılanmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

- Olayın geçmişi

Balyoz Planı Davası kapsamında 11 Şubat 2011'de tutuklanan ve "darbeye eksik teşebbüs" suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Sağdıç, 3 yıl 4 ay 8 gün hapis yattıktan sonra Anayasa Mahkemesinin hak ihlali ve yeniden yargılama kararı sonrasında 19 Haziran 2014'te tahliye edildi. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan yeniden yargılama sonrasında Sağdıç beraat etti.
Avukatı aracılığıyla Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine başvuran Kadir Sağdıç, haksız yere 3 yıl 4 ay 8 gün cezaevinde kalması nedeniyle 2 milyon lira maddi, 10 milyon lira manevi olmak üzere 12 milyon lira tazminat talebinde bulundu.