Benzine ve motorine zammın da zammı: Benzine 53, motorine 1,33!

Benzine ve motorine zammın da zammı: Benzine 53, motorine 1,33!
Güncelleme:

Bugün 118 dolara yükselerek 9 yılın zirvesini gören petrol fiyatları sonrasında dün zamlanan benzin ve motorine bu gece yarısından itibaren bir zam daha geliyor. Zammın benzine 53 Kr, motorine ise 1,33 TL olarak yansıması bekleniyor.

Petrol, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Batılı ülkelerin Moskova'ya karşı yaptırım endişeleriyle bugün 118 dolara yükselerek 9 yılın zirvesini gördü. Brent petrolün varil fiyatı sene başında 73 dolardı. Rusya'nın işgal girişiminin başlamasından bu yana petrol fiyatlarında yüzde 24'lük artış yaşandı. Dün gece zamlanan akaryakıta da bu gece yarısından sonra tekrar zam geliyor.

Bu gece yarısından geçerli olmak üzere motorine 1 lira 33 kuruş, benzine ise 53 kuruş zam bekleniyor. Dün gece de motorine 1 lira 51 kuruş, benzine 88 kuruş zam yapılmıştı.

BENZİN FİYATLARI

Son zamla birlikte Ankara'da benzinin litre fiyatı 18,06; İstanbul'da 17,97; İzmir'de ise 18,08 liraya yükselecek.

MOTORİN FİYATLARI

Motorinin litresi Ankara ve İzmir'de 19, İstanbul'da ise 18,92 lira olacak.

EPGİS'TEN "KDV YÜZDE 1'E İNDİRİLSİN" ÇAĞRISI

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Başkanı Fesih Aktaş, KDV oranında indirim çağırısı yaptı. Aktaş, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya krizi ile başlayan ve öngörülemez şekilde yükselen ham petrol ve akaryakıt fiyatları nedeniyle ekonomide daralmanın sürdüğünü belirterek, "Biz de EPGİS olarak akaryakıt fiyatları üzerinde yer alan 2 lira 89 kuruşluk KDV’de oranının yüzde 1 e indirilmesinin katkı sağlayacağına inanmaktayız” dedi

Akaryakıtta yüzde 18 olan KDV ile fiyatlar artıkça devletin tahsil ettiği rakamın da arttığını belirten Fesih Aktaş, “19 liraya ulaşan motorinin içerisinde 2 lira 52 kuruş ÖTV ve 2 lira 89 kuruşa varan KDV ile birim maliyette 1 litrede toplamda devlet, 5 lira 41 kuruş vergi almaktadır. Bu verginin KDV olan kısmından 2 lirasının vatandaşa yansıyacak şekilde pompa satış fiyatlarından düşürülmesinin, kalan 89 kuruşun ise hızla kapanan akaryakıt bayileri ile dağıtım şirketlerinin toplam marjına yansıtılmasının hem vatandaş hem de iflasa sürüklenen istasyonlar için can suyu olacaktır” şeklinde konuştu.

ALINAN KARARLAR İŞE YARAMADI

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, dün günlük 400 bin varillik kademeli üretim artışı planına nisan ayında da devam etme kararı aldı.

Başta ABD olmak üzere Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri de dün stratejik rezervlerinden 60 milyon varil petrolü piyasaya süreceğini açıkladı ancak alınan kararla ateşi söndürmedi.

YÜZDE 24 YÜKSELDİ

Petrol arzını artırmaya yönelik bu adımların fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir etkisi olmadı. Rusya'nın işgal girişimi öncesi brent petrolün varil fiyatı 95 dolar seviyesindeydi. Savaşla beraber petrol fiyatlarında yüzde 24'lük artış yaşandı.

AKARYAKITA ZAM ÜSTÜNE ZAM

Petrol fiyatlarındaki bu artış, akaryakıt fiyatlarını da olumsuz etkiliyor. Dün gece Türkiye’de benzine 88 kuruş, motorine 1,51 TL zam gelmişti. Ancak akaryakıt sektörüne yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre büyük bir zam daha bekleniyor.

Bu gece yarısından sonra benzine 53 kuruş, motorine 1.33 zam daha gelecek.

Zam sonrası litre fiyatı benzinde yaklaşık olarak 17,43 TL'den, 17,96 TL'ye, motorinde ise 17,58 TL'den 18,91 TL'ye yükselecek.