BTC BORU HATTININ GEÇTİĞİ KÖYLER KALKINIYOR

BTC BORU HATTININ GEÇTİĞİ KÖYLER KALKINIYOR

Azeri petrolünü Akdeniz'e ulaştıran, Türkiye'yi enerji köprüsü durumuna getiren, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı, geçtiği köylerin kalkınmasını da hızlandırdı. Boru hattının geçtiği 330 köyde tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsal kalkınma proj

Azeri petrolünü Akdeniz'e ulaştıran, Türkiye'yi enerji köprüsü durumuna getiren, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı, geçtiği köylerin kalkınmasını da hızlandırdı. Boru hattının geçtiği 330 köyde tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsal kalkınma projeleri uygulandı.

Pasinler İlçesine bağlı Alvar Beldesi ile Pusudere ve Çögender köylerini ziyaret eden BTC şirketinin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Genel Başkanı Kemp Copeland, Türkiye Genel Müdürü Can Suphi, Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte, Azerbaycan Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü, Bölge Başkan Yardımcısı Seymour Kahlilov, Azerbaycan Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü İbrahim İsmailov, Gürcistan Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü Gia Gvaladze, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Şükran Çağlayan Mumcu, Toplumsal Yatırım Programı Danışmanı Ali Kapucu, köylülerle görüştü. Gördükleri ilgiden memnun olan BTC heyeti, 5 sulama kuyusu açılan Pusudere köyünde Muhtar Ömer Cömert'in köye dönüş başladığını belirtmesi üzerine sevindi. Muhtar Ömer Cömert, su kuyularının açılmasından sonra verim artışıyla birlikte göç edenlerin geri dönmeye başladığını vurguladı ve katkılarından dolayı BTC yetkililerine teşekkür etti.

Çögender köyünde yaklaşık 150 bin liraya mal olan sosyal tesisin açılışını yapan BTC Şirketinin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Genel Başkanı Kemp Copeland, Türkiye Genel Müdürü Can Suphi, köylülerle sohbet etti.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi ve BTC'nin Erzurum'da uyguladığı Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Mükerrem Kaya, "BTC, Erzurum'da 63 köy halkına altyapı desteği sağlamasından daha önemli, kalkınmanın nasıl olacağını öğretti. Bazı köylerimiz Avrupa Birliği'ne proje hazırlar duruma geldi. Başta hibe olarak yapılan çalışmalar için sonradan köylülerden katkı sağlandı. Kademe kademe insanlar bize yardımcı olmaya başladı. Yani BTC, köylülere helva yapmayı öğretti. Bu kırsal kalkınmada çok önemli bir faktör" dedi.

KADINLAR VE KIZLAR EĞİTİLDİ, ÜRETİME GEÇTİ

Pasinler ilçesine bağlı Alvar Beldesi'nde kızlara yönelik düzenlenen bilgisayar kursunda belge dağıtan Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Şükran Çağlayan Mumcu, ekonomik programların yanısıra kadın ve kızların eğitimlerine önem verdiklerini bildirdi. Boru hattının geçtiği bütün kentlerde kadınların sosyal ve ekonomik yaşamda öne geçmelerini sağlayacak projelere imza attıklarını anlatan Çağlayan, "Projenin başladığı 2001 yılında hat güzergahında bulunan köyleri tek tek dolaştık, eksiklikleri, sıkıntıları belirleyen bir fotoğraf çektik. 2003 yılıyla boru döşenmeye başlanmasıyla birlikte biz de çalışmalara ağırlık verdik. Erzurum'da kızların okula devam etmesi konusunda sıkıntı vardı. 450'ye yakın kızın okula devam etmesi için çaba gösterdik. Atatürk Üniversitesi ile beraber köy köy gezdik, okula kayıtlarını yaptırdık. Evde oturan kadınlarımızın gelire kavuşması için çalışmalar yaptık. Ardahan Damal'da onlarca kadın bal üretiminden gelir kazanacak hale geldi. Erzincan'da kadın kooperatifi tekstil üzerine çalışmaya başladı. Kayseri'de mantı üzerine çalışan kadın kooperatifi kuruldu. Mesleki eğitimlerle kadınlarımıza vasıflar kazandırarak üretime girmeleri için elimizden geldiğince çaba harcadık" diye konuştu.

BTC BORU HATTININ GEÇTİĞİ KÖYLER KALKINIYOR

BTC BORU HATTININ GEÇTİĞİ KÖYLER KALKINIYOR