Çinli Eylemciler, Köpek Eti Festivalini Durdurmak İçin Eyleme Geçti

Çinli Eylemciler, Köpek Eti Festivalini Durdurmak İçin Eyleme Geçti

Hayvan Hakları Koalisyonunu kuran eylemciler, sosyal medyadan kampanya başlattı

PEKİN (AA) - Hayvan hakları eylemcileri, yaz aylarında Çin'in güneyinde kutlanan köpek eti festivalini sona erdirmek için harekete geçti.

Çeşitli derneklerin birleşmesiyle oluşturulan Hayvan Hakları Koalisyonu, köpeklerin aşırı derecede şiddet uygulanarak katledildiği festivalin ülkenin uluslararası arenadaki imajına zarar verdiğini vurguladı.

Koalisyon yetkilileri, festivale son verilmesi ve köpeklerle kedilerin etleri için katledilmesini yasaklayan bir yasa çıkarılması amacıyla sosyal medyadan kampanya başlattıklarını belirtti.

Yetkililer, köpek etinin yasaklanması için çeşitli kentlerde gösteriler düzenleneceğini kaydetti.

Hayvan Hakları Koalisyonu, köpek eti yemenin kuduz ve kolera gibi hastalıkların yayılmasına neden olarak insan sağlığı için de risk oluşturduğunu vurguladı.

Koalisyonda yer alan derneklerden VShine Hayvan Koruma'nın Müdürü Yu Hongmei, Çin'in diğer gelişmiş ülkeler gibi köpek ve kedi etinin yenmesini yasaklaması gerektiğini söyledi.

Yu, "Hayvanların etleri için zalimce öldürülmesini önlemek, uygar bir toplumun en önemli işaretlerinden biridir." dedi.

Hayvan Koruma Gücü'nün Genel Sekreteri Yu Dezhi de hayvanlara karşı zulmün ancak toplumda bilinç yaratılarak önlenebileceğine dikkati çekerek genç neslin kesinlikle köpek eti yemediğini ve bu tür festivallere karşı olduğunu belirtti.

Çin'de her yıl 10-20 milyon köpek eti için katlediliyor. 20 Haziran'da Guangşi Cuang Özerk Bölgesi'ne bağlı Yulin kentinde düzenlenen ve binlerce köpeğin vahşice katledildiği "Köpek Eti Festivali", tüm dünyada hayvan hakları eylemcilerinin tepkisini çekiyor.

Restoran sahiplerinin köpek etinin Çin gelenekleri arasında yer aldığını ileri sürmesine karşın hayvan hakları eylemcileri, 2010'da başlayan festivalin geleneklerle ilgisi olmadığını savunuyor.

Bazıları sahiplerinden çalınan ve küçük metal kafeslere hapsedilen köpekler, yiyecek ve su verilmeden yüzlerce kilometre seyahat etmek zorunda bırakılıyor. Köpekler, diğerlerinin gözleri önünde vahşice katlediliyor. Adrenalinin etlerine lezzet kattığı gerekçesiyle köpekler, dövülerek, canlı canlı yakılarak ya da haşlanarak öldürülüyor.