En kirli denizsuyu Heybeliada'da

En kirli denizsuyu Heybeliada'da

İstanbul'un 15 plajında yapılan su kalitesi testleri sonuçlandı..

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li Sağlık Komisyonu üyeleri, İstanbul’un 15 plajında yaptırdıkları su kalitesi testlerinin sonuçlarını Meclis gündemine taşıdı. Rapora göre İstanbul’daki en pis su Heybeliada’daki Sadıkbey Plajı’nda, en temiz su ise Silivri Uyumkent Sitesi önünden çıktı. Fiziksel olarak en kirli plajlar ise Beykoz Riva, Büyükçekmece Halk Plajı ve Yeşilköy Çiroz Kumsalı.

İNCELEME YAPTILAR

Taraf gazetesinden Ayfer Çalıkıran'ın haberine göre CHP’li Meclis üyeleri Dr. Yavuz İren, Avedis Kevork Hilkat, Dilek Koçak ve İsmail Söylemez, İstanbul’da yüzme mevsiminin açıldığı bugünlerde vatandaşları yakından ilgilendiren önemli bir çalışmaya imza attı. Yerinde incelemeler ve gözlemler yapan CHP’li üyeler, plajlardan aldıkları suları da analiz ettirdi ve çalışmayı raporlayarak İBB Meclisi’nin gündemine sundu. Dr. Yavuz İren İstanbul genelinde en kirli plaj olarak Heybeliada Sadıkbey Plajı, Beykoz Riva Plajı, Büyükçekmece Halk Plajı ve Yeşilköy Ciroz Sahili’ni tespit ettiklerini söyledi. CHP’li üyelerin raporunda şu ifadeler yer aldı: “Deniz kıyılarının yeterince temizlenmediğini, yosunlarla kaplı olduğu ve yine dalgaların taşıdığı çöp artıklarının olduğu gözlendi. Birçok kumsalda atık su rögarı olduğu tespit edildi. İlkbaharda denizin getirdiği kum ve diğer kirlilik yapıcı maddelerle bu rögarlar tıkarak taşmış. Hemen hiçbir kumsalda lavabo ve duş tertibatı görülmedi. Plaj olarak işletilen yerlerde kabinler var içinde malzeme ve lavabolar kırık dökük.”

BAKTERİYOLOJİK OLARAK

“Bakteryolojik olarak bir-iki istisna hemen hepsi çok iyi olduğunu tespit ettik. İstanbul sahilleri; bakteriyolojik olarak bir-iki plajın dışında yüzme için uygundur.”

SU KALİTE SONUÇLARI

Raporda su kalite testi sonuçları da yer aldı. Ülkemizde suyun kaliteli olması için Total Kaliform Bakteri oranının 100 ml’de 500-1000 arası, Fekal Koliform Bakteri oranının 100-200 arası, Fekal Streptokok Bakteri oranının 100 ve altında olması gerekiyor.