Erdoğan'dan ''seçim tarihi'' açıklaması

Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 

"Kurumlarımızın sahip oldukları tüm kaynakları deprem bölgesine yönlendirdik. Yaklaşık 9 saat sonra meydana gelene Elbistan'daki deprem, sonuçları daha da ağırlaştırdı. Bu depremler 11 ilimizdeki 62 ilçede yıkıma yol açtı. 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 46 bin 104'e yükseldi.

Askerimiz depremden dakikalar sonra harekete geçip diğer bölgelerden takviyelerle birlikte üzerine düşen görevi bihakkın yerine getirdi, getirmeye devam ediyor.

Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. Dünyada örneği olmayan şekilde depremin 10. gününde arama kurtarma çalışmalarını tamamladık.

Depremin yol açtığı yıkım vatandaşlarımızın hayatlarını zorlaştırdı. Bölgedeki işletmecilerin borçlarını siliyoruz. Hepsinin 6. bölge desteklerinden yararlanabilmelerini sağlıyoruz. Bireysel ve kobi kredilerindeki ertelemeler yanında daha önce açıkladığımız kredi paketine 100 milyar lira daha ilave ettik. Ağır hasara uğrayan yerlerde dükkanını hemen faaliyete geçirmek isteyenler için yüzde 7.5 faizli kredi veriyoruz. "

Evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımıza 15 bin lira taşıma desteğine başladık. Enkazını kaldırmamız gereken 50 bin enkazımız var.

En önemli gündemimiz insanlarımızı yeni evlerine kavuşturmaktır. Bugüne kadar 1 milyon insanımızı ev sahibi yapan TOKİ, depremden alnının akıyla çıktı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızı geri getiremeyiz ama onun dışındaki tüm kayıpları telafi edebiliriz.

Hükümet olarak bugüne kadar ülkemizi afetlere hazırlamak için hazırlıklar yaptık.

Kentsel dönüşüm planları afet hazırlık çalışmalarından biridir. 6 Şubat'ta gördük ki felaketler bizim hazırlıklarımızı beklemiyor. Tek başına kentsel dönüşümde yaşadığımız sıkıntılar bile yeni bir yöntemin şart olduğunu gösteriyor.

Kentsel dönüşüm projelerine engel olunmaması için adeta yalvardık. Bu konunun siyasetin konusu olamayacak kadar önemli olduğunu söyledik. Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı sonrası yaşadığı kontrol şehirleşme, sağlıksız yapılaşmaya yol açmaya kalmamış merkezlerini de bozmaya başlamıştır. "

Biz 15 yıldır kentsel dönüşüm dedik, muhalefet biz karşıyız dedi. Kalkıp, mitingler yaptılar. Ve şimdi de o vatandaş bizim önümüzü kesiyor, gelin binalarımızı yıkın diyor. Ama biz size 10 sene önce kentsel dönüşüm dedik."

Bay Bay Kemal mitingler yapıyor, sakın ha diyor. Buraya denize nazır evler yapılacakmış diyor. Yapılacak tabi buradaki vatandaşımıza yapacağız.

Yıllarca önümüzü kestiler. Fikirtepe. Yaptırmadılar. Şimdi, yapılıyor. Önümüz kesilmemiş olsaydı oralar bitmiş olacaktı. Son depremlerde yıkılan binaların yüzde 98'nin 2000 yılı yapılan evler olması, özel sektörün de yol katettiğinin göstergesidir.

Ülkemizde 6.5 milyon yapının dönüşmesi gerekirken; süreci geciktirmenin vebali çok ağırdır. 6 Şubat acılarını yeniden yaşamamak için vatandaşlarımıza eski binalarını kentsel dönüşüme sokulması çağırısında bulunuyorum.

Hadi bakalım Bay Kemal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na söyle Karabağlar'ı kentsel dönüşüme sok. Yapamazsınız. KİPTAŞ'ın kurucusuyum. Şimdi KİPTAŞ onlarda. Yapın bir şeyler ya. Yapamazlar. Dertli olmanız lazım, dertli."

Seçim süreci

Bizim seçim sürecinde gündemimiz yine deprem olacaktır. Yalan ve iftiralarla çalışmaları tehlikeye atanları, rahat koltuklarında ahkam kesenleri de, insanlarımız can derdindeyken mal bölüşümüne düşenleri de not ediyoruz. Ülkemiz bu felaketin izlerini silip normal günlerine dönünce herkese hakkettiği cevabı vereceğiz.

10 Mart Cuma günü alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla süreci başlatıyoruz. 11 Mart itibarıyla seçim takvimiyle ilgili hususlar YSK’nın ilgi alanına girmektedir.