ESKİ TEKEL ÇALIŞANLARI ÇADIRLARI SAMSUN'DA KURDU

ESKİ TEKEL ÇALIŞANLARI ÇADIRLARI SAMSUN'DA KURDU

Özelleştirilen Samsun Sigara Fabrikası'ndan 120 çalışanın çıkarılmasının ardından eski TEKEL'in eylem çadırları fabrikanın girişe kurulurken, üretim durduruldu.

Özelleştirilen Samsun Sigara Fabrikası'ndan 120 çalışanın çıkarılmasının ardından eski TEKEL'in eylem çadırları fabrikanın girişe kurulurken, üretim durduruldu.

TEKEL'in özelleştirilmesinin ardından 19 Mayıs Ballıca Sigara Fabrikası 3 yıl önce Samsun Sigara Fabrikası olarak hizmet vermeye başladı. 19 Mayıs ilçesindeki fabrikada 4-C statüsünü kabul etmeyerek özel firma ile çalışmayı sürdürenlerin ağırlıklı olduğu, eski TEKEL bünyesinden başka illerden çalışmak için gelen işçilerin bulunduğu 120 kişinin iş akitleri sonlandırıldı. 600 çalışanın bulunduğu fabrikada çalışanlar fabrikayı terk etmeyerek, 31 martta eylem süreci başlattı. Eski Tekel çalışanları fabrika

girişindeki alana ise Ankara'da sürdürdükleri mücadele gibi grev çadırlarını kurdu, aileler ve çalışanlar fabrika önünde beklemeye başladı.

Fabrika girişinde TKP, ÖDP ve Halk evlerinin de desteğiyle fabrika içerisinde bekleyen çalışanlar dışarı gelerek birlikte 'İş, emek, aş' sloganları attılar. CHP'nin de destek verdiği eylemde, çıkarılan işçiler işlerinin kendilerine geri iade edilmesini talep etti. Çadırlarda ise çalışanlar eşleri, çocukları bekleyeme başladı. Çalışanlarda işten çıkarılan arkadaşlarına destek için çadırlarda günlerini geçirirken, dev bir soba fabrika girişinde ısınmak amacıyla kuruldu.

İşten çıkarılan çalışanların eşlerinden Esma Küçük, "Başka illerden buraya geldik. Eşim 4-C'yi de bize verilen taahhütlere inanarak kabul etmeyip, fabrikada çalışmaya başladı. Şimdi ise işten çıkarıyorlar. Emekliğimize az kaldı ve şu an ortadayız. Eşimin geri işe alınmasını istiyorum" dedi. Dursine Topdemir, grev süresince eşlerine destek olmak için çadırda kalacaklarını, kendilerine haksızlık yapıldığını kaydetti. İşten çıkarılan Kenan Aldemir, yıllarca TEKEL'e hizmet ettikten sonra, güvenerek

geldikleri fabrikadan da işten çıkarıldıklarını, işlerini geri istediklerini, İslam Ocakdan, şu an fabrikada üretimin durduğunu, haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.