Filipinler'i Ziyaret Eden Amerikalı'da Zika Virüsüne Rastlandı

Filipinler'i Ziyaret Eden Amerikalı'da Zika Virüsüne Rastlandı

MANİLA (AA) - Filipinler'i ocak ayında ziyaret ettikten sonra ABD'ye dönen Amerikalı bir kadında Zika virüsü tespit edildi.Filipinler Sağlık Bakanı Janet...

MANİLA (AA) - Filipinler'i ocak ayında ziyaret ettikten sonra ABD'ye dönen Amerikalı bir kadında Zika virüsü tespit edildi.

Filipinler Sağlık Bakanı Janet Garin, yaptığı açıklamada, Filipinler'i 2-28 Ocak tarihlerinde ziyaret eden ve daha sonra ülkesi ABD'ye dönen kadına yapılan testlerde Zika virüsü bulgusuna rastlandığını söyledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ile sürekli koordinasyon içinde olduklarını kaydeden Garin, söz konusu kadının Filipinler'i ziyareti sırasında nerede kaldığıyla ilgili araştırma yaptıklarını bildirdi.

Bunun Filipinler'deki ikinci vaka olduğunu tahmin ettiklerini belirten Garin, "Ülkede kesinlikle bir salgın söz konusu değil" dedi.

Filipinler'in Cebu kentinde 2012 yılında Zika virüsü taşıdığı tespit edilen bir kişi tedavi altına alındıktan sonra tamamen iyileşmişti.

Aedes türü sivrisinekler aracılığıyla bulaşan virüs, ilk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülmüştü. Brezilya'da Mayıs 2015'te başlayan salgın, neredeyse tüm Amerika kıtasına yayıldı. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Özellikle hamileleri tehdit eden virüsün Brezilya'da yenidoğan bebeklerde hızla artan mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla bağlantılı olduğu sanılıyor.