HES keşfine türkülü karşılama

HES keşfine türkülü karşılama

Artvin'de HES keşfi için gelenleri halk türkülerle karşıladılar.

Artvin'in Arhavi İlçesi’nde belediyenin imar değişikliğiyle önünü açtığı Kavak Hidroelektrik Santral projesinin su iletim tünelinin açıldığı bölgede vatandaşların, arazilerine izinsiz girildiği gerekçesiyle açtığı davada mahkeme heyeti bölgede keşif incelemesi yaptı. Şantiye girişinde toplanan vatandaşlar heyeti tepki pankartları ve hep bir ağızdan söyledikleri, 'Özgür aksın dereler' türküsü ile karşıladı

Arhavi İlçesi Cihani Deresi üzerinde inşaatı süren Kavak HES projesinin su iletim tünelinin bulunduğu bölgede arazilerine izinsiz girildiği iddiasıyla Orhan Gocoğlu ve Yurdanur Şahin’in Arhavi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açtığı dava kapsamında bölgede bilirkişi heyeti keşif incelemesi yaptı. Şantiye önünde toplanan, ‘Toprak ve su istiyorum. HES, MES İstemiyorum’ pankartları açan grup, aralarında enerji şirketinin yetkilileri ile hakim ve avukatların yer aldığı bilirkişi heyetini hep bir ağızdan söyledikleri, ‘İsyandadır Karadeniz, satılık değil deremiz, vurmayın kelepçeler, özgür aksın dereler, denizi görebilsinler’ sözlerini içeren türkü ile karşıladı. Mahkeme heyeti tünel bölgesinde inceleme yaptı. Köylülerin avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, mahkemenin köylülerin lehine karar vereceğine inandıklarını söyledi.

Keşfin ardından açıklama yapan eylemciler, "Bölgemizin karşı karşıya bulunduğu çok büyük bir ekolojik yıkıma karşı duruşumuzu göstermek, derelerin sesi ve çığlığı olmak için toplandık. Bu alışkanlığımızdan hiç vazgeçmeyeceğiz, pes etmeyeceğiz ve sonuna kadar bu yıkıma direneceğiz" ifadelerini kullandı. Grup daha sonra tulum eşliğinde horon oynadıktan sonra dağıldı.

Etiketler türkü hes Artvin imar