Kariye Camii de ibadete açıldı

Güncelleme:

İstanbul'un Fatih ilçesinde Bizans döneminden kalma Kariye Camii'nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

Ayasofya’nın ardından İstanbul’un Fatih ilçesindeki Kariye Camii de ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Kariye Camii'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 19'uncu Dairesi kararı ile iptal edilmesi üzerine Kariye Camii'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

6'ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul'un fethinden sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek 'Atik Ali Paşa Camii' veya 'Kariye Camii' olarak anılmaya başladı. Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, Danıştay 19'uncu Dairesi'nin 2019 yılında aldığı kararla ibadete açılacak.

29 Ağustos 1945 tarihli ve 3/3054 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’da Kariye’nin müze ve müze deposu olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmesi hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Kararı’nda, “Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmesine ilişkin kısmı Danıştay Onuncu Dairesinin 11 Kasım 2019 tarihli kararıyla iptal edildiğinden, Kariye Camisi yönetiminin 22 Haziran 1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35’inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir” ifadesi yer aldı.

1945'TEN BU YANA MÜZEYDİ

İstanbul'un fethinden sonra bir süre kilise olarak kullanılan Kariye Camii 1511 yılında camiye çevrilmişti. 1945 yılındaki Bakanlar kurulu kararı ile müze ve müze deposu olarak Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilmişti. Fatih Sultan Mehmet Vakfı eseri olan Kariye Camii'nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu, geçen yıl Danıştay tarafından iptal etmişti.

“İbadet etmek isteriz”

Alınan karardan duyduğu memnuniyeti dile getiren mahalle sakinlerinden Ali Aydın, “İstanbul halkı ve Müslümanlar olarak böyle bir karara seviniyoruz. Hem tarihi dokusu itibariyle buranın geçmişte de cami olarak kullanılması ve yeniden rücu etmesi sevindirici bir haber olarak geldi. Bundan dolayı mutluyuz. Yaklaşık 1 buçuk senedir bu muhitteyim. Restorasyonunun bitmesini bekliyoruz. Hem müze olarak içeriyi gezdik. Güzel bir mekan. İbadet etmek isteriz. Zaten buranın aslı camiydi” dedi.

 “Sabah haberi aldıktan sonra 2 rekat şükür namazı kıldım”

Emeği geçen herkese teşekkür eden 15 Temmuz Gazisi Mehmet Emin Ertaş, “Başta Cumhurbaşkanımız ve bu konuda çalışma yapan herkesten Allah razı olsun. Aslına dönüldü. Kariye Mahallesi İstanbul'da camisi olmayan tek mahalledir. Artık Kariye Mahallesi'nin de bir camisi var. Çok memnunuz. Sabah haberi aldıktan sonra 2 rekat şükür namazı kıldım. Cami olarak açıldıktan sonra da tekrar Rabbim namaz kılabilmeyi nasip etsin” dedi.


 
 

Seçiniz...