Kritik enflasyon açıklamasına 1 kala dolar, euro, sterlin, altın ve gümüşte son durum

Kritik enflasyon açıklamasına 1 kala dolar, euro, sterlin, altın ve gümüşte son durum
Güncelleme:

Türkiye yarın TÜİK tarafından açıklanacak Ekim ayı enflasyon rakamlarına odaklanmışken, piyasalarda yukarı yönlü hareketlilik sürüyor. İşte dolar, euro, sterlin, altın, gümüş ve kripto para piyasalarında son durum...

Türkiye İstatistik Kurumu merakla beklenen Ekim ayı enflasyon rakamlarını yarın açıklayacak. Bu kritik veri öncesinde TCMB'nin faiz kararı sonrasında Türk Lirası karşısında hızla değer kazanan döviz ve emtia piyasalarında yukarı yönlü hareketlilik sürüyor.

Dolar/TL, Osman Kavala ile ilgili çağrı yapan 10 büyükelçi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "istenmeyen kişi" ilan edilmesi yönündeki açıklaması ile başlayan diplomatik gerilim ile geçen hafta yükseldiği 9.85 tarihi zirvesi sonrasında 9.42'ye kadar gerilemişti.

Bankacılar batı ile ilişkilerin daha da kötüleşmesi ihtimalini yaratan gerilimin azalmasının TL'ye pozitif yansıdığını belirtirken, kur haftayı 9.6 civarında tamamlamıştı.

Piyasalar TCMB tarafından 3 Kasım'da açıklanacak olan Ekim ayı enflasyon verilerini de izleyecek.

Dolar, Euro ve Sterlin

Dolar 9,55 TL'den, Euro 11,09 TL'den Sterlin ise 13,06 TL'den işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 9,5260 lira, avronun satış fiyatı ise 11,0170 lira olmuştu.

Dolar endeksi, dün 94,3 seviyesini test etmesinin ardından düşüşe geçerek yeniden 94 sınırının altına inerken, bugün 93,8 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise 1,1608 ile önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde seyrediyor.

Altın ve Gümüş

Gümüş 7,36 TL'den fiyatlanırken, onsu 1.793 dolar olan altında, gram altın 545/550, çeyrek altın 885/903, Cumhuriyet altını ise 3.642/3.681 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

Kripto Para Piyasaları

Geçtiğimiz hafta Shiba Inu. adlı "token"ın şov yaptığı kripto para piyasalarında ise Bitcoin 61 bin 361 dolardan, Ethereum ise 4 bin 344 dolardan işlem görüyor.

Uzmanlar, küresel çapta enflasyon ve büyümeye ilişkin genel risk algısının korunduğunu belirterek, para politikalarının geleceğine dair önemli bir eşik olması beklenen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarınki kararları öncesinde döviz piyasalarında temkinli bir seyir izlendiğini söyledi.

Teknik açıdan dolar endeksi için 94'ün altında kapanışlar gerçekleştirilmesi durumunda 93,4 seviyesinin destek olarak izleneceğini aktaran uzmanlar, 94,5'in ise direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Petrol fiyatları

Petrol fiyatları, Çin'in benzin ve dizel rezervlerini kullanıma açmasının küresel arz sıkıntısına ilişkin endişeleri hafifletmesiyle düşerken, yatırımcılar, 4 Kasım'da gerçekleşecek olan ve gelecek için üretim hedeflerini artırabilecek büyük ham petrol üreticileri toplantısı öncesinde kazanım elde etti. Brent petrolün varil fiyatı bugün, yüzde 0.4 civarı düşüşle 83,4 dolara geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı ise yatay seyirle 1.784 dolar düzeyinde.