Orhan Aslıtürk için iade talepnamesi

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Olİspanya'da kaçakçılık suçlamasıyla yargılanan iş adamı için iade talepnamesi hazırlandı.
İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, hakkında "gıyabi tutuklama kararı" bulunan Orhan Aslıtürk, "yakalama emri" ile aranan sanıklar Fethi Namlıoğlu ve Mehmet Argun Kızılırmak hazır edilemedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Atilla Hekimoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, davanın gıyabi tutuklu sanığı Orhan Aslıtürk'ün İspanya'da yakalandığı belirtilerek, hakkında iade talepnamesi düzenlenmesinin istendiğini tutanağa yazdırdı.
Başkan Hekimoğlu, Aslıtürk hakkında celse arasında "iade talepnamesi" hazırlanarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini tutanağa geçirdi.
Duruşmada söz alan Orhan Aslıtürk'ün avukatı Ahmet Yılmaz, müvekkili hakkında, "1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun'a muhalefet ettiği" iddiasıyla dava açıldığını, daha sonra 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini anlattı.
Avukat Yılmaz: "Ortadan kaldırma kararı verilmeli"
Bu aşamada diğer sanıklar açısından davanın zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırıldığını hatırlatan avukat Yılmaz, daha sonra yürürlüğe giren 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda ise genel itibarıyla kaçakçılık suçlarına ilişkin para cezalarının öngörüldüğünü, toplu kaçakçılık olaylarında ise hapis cezasının söz konusu olduğunu kaydetti.
Suç tarihi dikkate alındığında Aslıtürk hakkında da zaman aşımı süresinin dolduğunu, zaten davanın diğer sanıkları açısından bu konuda karar verildiğini söyleyen Yılmaz, bu davaya ilişkin de zaman aşımı nedeniyle "ortadan kaldırma kararı" verilmesi, müvekkili hakkındaki gıyabi tutuklama kararının kaldırılması gerektiğini savundu.
Sanık Fethi Namlıoğlu'nun avukatı Aytekin Kılıç da davanın zaman aşımı süresinin dolduğunu ifade ederek, "ortadan kaldırma kararı" verilmesini istedi.
Avukatların talepleri konusundaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı ZiyaHurşit Karayurt ise zaman aşımı konusundaki talepleri incelemesi gerektiğini belirterek, İspanya'ya gönderilen evrakın sonucunun beklenmesini talep etti.
Mahkeme Heyeti, Orhan Aslıtürk hakkındaki gıyabi tutuklama kararı ile diğer 2 sanık hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesine hükmetti.
Sanık avukatlarının zaman aşımı konusundaki taleplerinin incelenmesine ve Orhan Aslıtürk hakkında İspanya adli mercilerine yazılan iade talepnamesinin sonucunun beklenmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
Davanın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Muhammet Ciğer ve Orhan Aslıtürk'ün de aralarında bulunduğu 33 sanığın, yabancı uyruklu kişilerin Laleli piyasasından aldıkları malları sahte belgelerle ihraç ediliyormuş gibi gösterdikleri, işlemleri gerçekleştirmek için de mal ve hizmet üretmeyen paravan şirketler kurdukları ifade ediliyordu.
Davanın görüldüğü İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Haziran 2002 tarihli duruşmada, Muhammet Ciğer'e "teşekkül halinde kaçakçılık yapmak" suçundan 15 yıl ağır hapis, Suavi Sezer, Osman Gürkan, İsa Soylu, Adnan Aksakal, Nuru İsmet Ergökmen, İbrahim Gelebek, Zerrin Uyanık, Reyhan Aslan, Yurdanur Yüceer, Kaya Buçer, Hüdai Ulu, İbrahim Naci Hatipoğlu, Ethem Koç ve Abdullah Yeğingil'e de 10'ar yıl ağır hapis cezası vermişti.
Bu sanıklara ayrıca müteselsilen 1 katrilyon 156 trilyon 88 milyar 63 milyon 559 bin 264 lira (1 milyar 156 milyon 88 bin 63 YTL 559.264 YKr) ağır para cezası veren mahkeme heyeti, Erşen Kılıç, Necdet Külünk, Metin Külünk, Argun Özdemir, Havva Melek Özmelek, Serpil Yılmaz, Hızır Akman Yargıcı, Serap Yılmaz, Arif Pekmezoğlu, Aydın Özkaynak, Şükran Dağıdır, Türkan Dağıdır, Adnan Koç, Şevket Bartınlıoğlu ve Cem Kenan Yiğit'in beraatlarına, gıyabi tutuklu sanıklar Orhan Aslıtürk, Mehmet Argun Kızılırmak ve Fethi Namlıoğlu'nun dosyalarının ise ayrılmasına hükmetmişti.
Kararı inceleyen Yargıtay 7'nci Ceza Dairesi, davanın karara bağlanmasının ardından çıkan ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun'u kaldıran 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun sanıklar lehine düzenlemeler içerdiği gerekçesiyle ceza alan kişiler yönünden hükmünyeniden kurulmasını istemişti.
Erşen Kılıç, Necdet Külünk ve Metin Külünk hakkındaki beraat kararını ise eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle bozan yüksek mahkeme, diğer beraatları onamıştı.
Muhammet Ciğer'in de aralarında bulunduğu 18 sanık açısından yeniden yapılan yargılamada mahkeme heyeti, zaman aşımı süresi dolduğundan davanın ortadan kaldırılmasına karar vermişti.
Daha önceki aşamada dava dosyaları ayrılan Aslıtürk, Kızılırmak ve Namlıoğlu'nun ise 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun uyarınca 10 ile 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam ediliyor.
CNN TÜRK
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol