PKK'ya karşı robotlar devreye giriyor !

PKK'ya karşı robotlar devreye giriyor !

Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK'ya karşı bomba imha robotlarını devreye sokuyor..

Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK terör örgütünün askeri konvoy ve timlerine dönük mayın tuzaklı saldırılarına karşı, bomba imha robotlarını devreye soktu. Sözcü'den Kamil Elibol'un haberine göre ikisi “R-Visor” 4’ü de “Husky” adıyla bilinen akıllı araç ve bomba imha robotları Şırnak’a gönderildi.

 

‘Husky’ adlı cihazlar, toprağın 1.8 metre altına döşenen mayınları uydudan üç boyutlu görüntüleyerek saptıyor ve imha ediyor. TSK’nın 2013 yılında 12 milyon dolara satın aldığı 4 adet Husky adlı mayın tespit sistemi Şırnak’taki 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı emrine verildi.

44 MİLYON TL HARCANDI

ABD Ordusu’nun Afganistan ve Irak’ta aktif olarak kullandığı Husky ve R-Visor mayın tespit sistemlerinin TSK’ya toplam maliyeti, 44 milyon lira oldu. Maliyetin içinde GPR sistemli araçların nakliyesi ve operatör eğitimlerinin de olduğu öğrenildi.

BÖLGEDE KONUŞLANACAK

Toprak altı ve çevresine tuzaklanan mayın dahil her türlü patlayıcı maddeyi tespit ve imha eden Husky akıllı araçlar seçim sonuna kadar Şırnak ve çevresinde konuşlandırılacak. Mayın tespit araçları taşımalı sandık tartışmaları ile gündeme gelen Cizre, İdil gibi ilçelerde PKK’nın yapabileceği mayın tuzaklı sabotajlara karşı kullanılacak.

AKILLI ROBOTLAR

TSK’nın envanterine ilk kez giren R-Visor marka bomba imha robotları ise uzaktan kumanda ile çalışıyor. Robotlar toprak altına gömülen TNT, RDX, EYP gibi patlayıcıları otomatik olarak tespit ediyor.

Paletli robotlar her tür arazide etkili sonuç alınmasını sağlıyor. Robotlar alınmadan önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın İzmir’deki tesislerinde testten geçirildi. Robotlar, eğitim alanına gömülen tuzak patlayıcıların tamamını bularak geçer not aldı.