''2’si eski MİT’çi 7 kişi kaçırıldı''

''2’si eski MİT’çi 7 kişi kaçırıldı''
Güncelleme:

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara’da 1’i 15 Temmuz darbe girişiminden önce, 6’sı sonra olmak üzere 7 esrarengiz kaçırılma olayının meydana geldiğini iddia etti.

Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Tanrıkulu, olayların ortak noktasının ikisi eski MİT çalışanı olmak üzere 5 kayıp kişinin FETÖ soruşturması kapsamında KHK’lar ile ihraç edilmeleri olduğunu belirtti. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi veren Tanrıkulu, kayıp olduğunu iddia ettiği kişilerin durumları ve “kaybolma, kaçırılma” olaylarına ilişkin soruşturma açılıp açılmadığının yanıtlanmasını istedi.

Tanrıkulu önergesinde şunları kaydetti:

ORTAK NOKTALARI ATILMALARI

“Ankara’da ilki 15 Temmuz darbe iirişiminden önce, 6’sı ise darbe girişiminin ardından 7 kişi birçok benzerlikler içeren yöntemlerle kaçırılmıştır. Bu kişilerden bir daha haber alınamamış, kaybolanların, kaçırılanların yakınları topladıkları delillelere, güvenlik kamerası kayıtlarına, görgü tanıklarına karşın soruşturma açılmadığını, kolluk güçlerinin olayları soruşturmada açıkça isteksiz davrandığını belirtmektedirler. Kaçırılma olayları, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch-HRW) gündemindedir ve uluslararası internet sitelerinde de yer bulmuş durumdadır. Kaçırılan kişilerin ortak noktası haklarında FETO/PDY’ye yönelik soruşturma yürütülmesi ve KHK ile işsiz kalmalarıdır.

SİYAH RENKLİ MİNİBÜS KULLANILMIŞ

Ayrıca, güvenlik kameralarının kayıtlarına, görgü tanıklarının anlatımlarına göre, olayların hepsinde siyah renkli Volkswagen Transporter minibüs kullanılmış ve 7 kişi kamera kayıtlarında yüzleri seçilebilen kişiler tarafından izlenmiştir. 

ÖNERGEDEKİ LİSTE

 
Kaçırılan kişiler: 27 Ocak 2016 tarihinde çocuklarını Sincan’a bırakan Sunay Elmas’ın dönüşte CEPA Alışveriş Merkezinin önünden saat 11.00’de siyah bir Transporter ile kaçırıldığı tespit edildi. Ailesinin verdiği bilgilere göre, Sunay Elmas’ın Sincan’dan döndükten sonra aracının tüm görüntüleri MOBESE’lerde mevcut. CEPA AVM’nin önünden kaçırılma anına ilişkin görüntü de Emniyet’te. Ancak eşinin Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yaptığı başvurulardan şu ana kadar hiçbir sonuç çıkmadı. 

Mustafa Özgür Gültekin: Rekabet Kurumu çalışanı. 21 Aralık 2016 tarihinde saat 18.15 sıralarında Ankara Beştepe’de kaçırıldı. Ailesi çevredeki tüm kamera kayıtlarını topladı. Kayıtlarda Gültekin’in dört araç tarafından takip edildiği görülüyor. Gültekin aracından inip bir markete giriyor, alışveriş yapıp çıktıktan sonra etrafı sarılıyor ve siyah Transporter’a bindirilerek kaçırılıyor. 

Hüseyin Kötüce: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu çalışanı. Şubat 2017’de iş yerinden çıktıktan sonra arabasına binmek üzere geldiği Batıkent metro istasyonu otoparkından saat 19.00 civarında kaçırıldı. Kış ayında üzerinde bulunması gereken kabanı ve satın aldığı yaş pasta aracının arka koltuğunun üzerinde duruyordu. Polise başvuran ailenin ısrarına rağmen araçta parmak izi tespiti yapılmadığı gibi etraftaki kamera görüntüleri de toplanmadı.

İKİ ESKİ MİT GÖREVLİSİ

Turgut Çapan: Turgut Özal Üniversitesi çalışanı, 31 Mart 2017 tarihinde Yenimahalle’nin Şentepe semtinde kaçırıldı. 

Mesut Geçer: Eski MİT çalışanı. Mart ayında Yenimahalle ilçesi Çakırlar semtinde arabası durdurularak kaçırıldı. Aile MİT başta olmak üzere tüm kurumlara başvurdu. Ancak başvuru dilekçelerini vermekte bile zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar. 

Önder Asan: Özel okul öğretmeni. Aynı soruşturma nedeniyle kapatılan özel bir okulda çalışan öğretmen Önder Asan, Yenimahalle’nin Şentepe semtinde 1 Nisan 2017’de kaçırıldı. Yaklaşık 2 ay önce operasyon kapsamında polis tarafından gözaltına alınmak istendiği, ancak o sırada evde olmadığı için gözaltına alınamadığı öğrenildi. Fatma Asan, kaçırılan eşi Önder Asan’ın aracını lastiği kesilmiş halde kaçırıldığı yere yakın bir noktada buldu. 

Ayhan Oran: Eski MİT çalışanı. 2005 yılından beri MİT’te çalıştığı öğrenilen Ayhan Oran’ın, Yunanistan’da görev yaptığı sırada 2016 yılı Haziran ayında Türkiye’ye çağrıldığı, 17 Temmuz 2016 tarihinde açığa alındığı, 2 Ağustos 2016’da ihraç edildiği öğrenildi. Yunanistan’dan Türkiye’ye Yunan plakalı diplomatik plakalı mavi renkli Opel marka otomobille dönen Oran’ın pasaportu alındı. 1 Kasım 2017’de saat 12.38’de bulunduğu sitenin kamera kayıtlarından çıkışı görülüyor. O andan itibaren haber alınamadı. Ailenin avukatının ulaşabildiği tek veri aynı gün saat 16.00’ya kadar telefonunun sinyal verdiği ve ardından sinyalin kapandığı. Arabaya ne olduğu ise bilinmiyor.”

 
 

Seçiniz...