AK Parti'de Devlet Bahçeli mesaisi başladı

AK Parti'de Devlet Bahçeli mesaisi başladı
Güncelleme:

MHP lideri Bahçeli’nin "baraj ve ittifak" çıkışının ardından AK Parti kurmayları, %10 barajının korunduğu ve kaldırıldığı, daraltılmış bölge veya normal durumun sürdüğü seçenekler ile ittifak konusunda çalışma yapacak.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “seçim barajı ve ittifak” çıkışının kulislerdeki yankıları sürerken AK Parti’de Seçim ve Siyasi Partiler Yasası üzerinde çalışmaları yürüten kurmay kadro, tüm seçenekleri masaya yatırıyor.  

Star gazetesinden Şerife Güzel'in haberine göre Bahçeli’nin baraj ve ittifak çıkışının ardından AK Parti’de yürütülen Uyum Yasası çalışmasında da kapsam, baraj ve ittifak konuları öne çıkacak şekilde güncellenecek. Daha önce kurmayların yaptığı çalışmalarda, yüzde 10 seçim barajının korunması yönünde bir tavır gösterilmiş ve baraj konusu, yapılan çalışmalarda değişikliğe uğrayacak maddeler arasında yer almamıştı. AK Parti’nin, seçim barajını değiştirmeme tavrında, MHP’den gelen “yüzde 10 barajının korunması” yönündeki yaklaşım da etkili olmuştu. Ancak Bahçeli’nin çıkışının ardından AK Parti kurmayları, her iki konuyu da müzakere edecek şekilde hazırlık yapacak.

DARALTILMIŞ BÖLGE, İTTİFAKLAR ÖNE ÇIKIYOR

AK Parti Seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun’un başkanlığında çalışan ekip, yüzde 10 barajının korunduğu ve kaldırıldığı, daraltılmış bölge veya normal durumun devam ettiği seçenekleri ayrı ayrı değerlendirecek. Siyasi partilere ittifak olanağı sağlayan düzenleme konusunda da çalışma yapılacak ve son karar, liderlere bırakılacak. 

Bahçeli’nin her iki konudaki çıkışını değerlendiren AK Parti kurmayları, seçim barajında değişikliğe gidilmesinin, ancak liderlerin görüşmelerinde ortak bir kanaate varılmasıyla mümkün olabileceği görüşünü dile getiriyor. AK Parti kulislerinde, yüzde 10’luk barajın korunup, daraltılmış bölge yöntemiyle, her partinin kendi tüzel kişiliği altında seçimlere girebilmesine imkan tanıyacak şekilde seçim ittifaklarına olanak sağlayan düzenlemenin yapılabileceği kaydediliyor.