AKP ve HDP'den PKK'ya silah bırakma çağrısı

AKP ve HDP'den PKK'ya silah bırakma çağrısı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP heyeti ile Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldi.

HABER3.COM - Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde kritik Çözüm Süreci toplantısı yapıldı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile HDP’den Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken katıldı.

Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ise PKK terör örgütüne silah bırakma çağrısı yapıldı.

HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, diyalogun "resmi, ciddi ve sorumlu" bir aşamaya gelindiğini ifade ederek PKK lideri Abdullah Öcalan'ın örgüte bahar aylarında silahsızlanma amacıyla olağanüstü kongreyi toplaması için yaptığı çağrıyı iletti. ''Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik mücadelenin yer alması için tarihi bir beyandır" diyen Önder, Öcalan'ın kongre sırasında görüşmede ele alınmasını istediği 10 maddeyi de sıraladı.

pkkya-silah-birakma-cagrisi,xlvhzw_hlugd-usam11r5w.jpg

HDP heyeti adına konuşan Sırrı Süreyya Önder, şu ifadeleri kullandı:

Yalçın Akdoğan ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. AK Parti iktidarı olarak sessiz devrim niteliğinde adımlar attık. Yeni anayasayı bir fırsat olarak görüyoruz. Temel sorunlarını geride bırakan bir Türkiye küresel bir güç haline gelecektir. Biz birlikte Türkiye’yiz. Her şey Türkiye için

ABDULLAH ÖCALAN'IN MESAJI

Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır" diyerek Öcalan'ın PKK'ya toplantı çağrısında bulunduğunu söyledi.

ARINÇ'IN SÖZÜ ÇİĞNENDİ

Bülent Arınç, daha önce yaptığı açıklamada hükümetle HDP heyetinin çözüm sürecine dair ortak açıklama yapmasının söz konusu olmadığını belirtmişti.

Arınç açıklamanın nasıl yapılması gerektiğine dair yöntemi de şu şekilde anlatmıştı "Öcalan’ın bildirdiği haberlerin Kandil tarafından kabul edildiğina dair açıklama yapması ve hükümetin bunu uygun bulduğunu açıklaması lazım. Yan yana ortak açıklama söz konusu değildir. Siz bunları kabul ettiğinizi söyledikten sonra hükümetin 'Biz de böyle söylüyoruz, yapılacaklar bunlardır' demesi lazım."

Ancak bugün HDP heyeti ile AK Parti Hükümeti'nin ortak düzenlemiş olduğu basın açıklamasıyla Arınç'ın sözü de çiğnenmiş oldu.

AKP ve HDP'den PKK'ya silah bırakma çağrısı - Resim : 2

ARINÇ'A GÖNDERME

Buldan, attığı tweetin sonunda, "Bu arada Bülent Bey'e selamlar" ifadesini kullanarak, iki gün önce "Ortak açıklama söz konusu değil" diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bu sözlerine gönderme yaptı.

İŞTE BASIN TOPLANTISINDAKİ O AÇIKLAMALAR:

HDP heyeti adına konuşan Sırrı Süreyya Önder, sürece ilişkin hükümetle ortak kaldıkları şu maddeleri sıraladı:

* Demokratik siyasetin tanımı ve içeriği
* Demokratik çözümün yerel boyutlarının tanımlanması
* Özgür vatandaşlığın güvenceleri
* Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri
* Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına yönelik anlayışın geliştirilmesi
* Ortak vatan ve milletin demokratik ölçülerle tanımlanması
* Demokratik hamleleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa…

AKP ve HDP'den PKK'ya silah bırakma çağrısı - Resim : 3

'PKK'YI OLAĞANÜSTÜ KONGREYE ÇAĞIRIYORUZ'

Tüm demokratik çevreleri gelinen noktada çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz. Barışa her zamankinden çok daha yakınız. PKK'yı olağanüstü kongreye çağırıyoruz. Zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiştir. Hayırlı uğurlu olsun

'SİLAHLARIN DEVRE DIŞI KALMASI DEMOKRATİK GELİŞMEYE HIZ KATACAKTIR'

''Çözüm sürecinde önemli bir aşamaya geldik'' diyen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ise şunları söyledi:

HDP, dün İmralı’da bir görüşme gerçekleştirdi. Çözüm süreci kurulunda gelinen aşamayı ele almıştık. Eylemsizliğin öne geçmesi için yapılan açıklamayı önemli görüyoruz. Analar ağlamasın diye sessiz devrim niteliğinde adımlar attık. Silahların devre dışı kalması demokratik gelişmeye hız katacaktır. Özgüven içinde tartışmaktan geri durmamamız gerekiyor. Çözüm sürecininin akşamdan sabaha bitmeyeceğini biliyoruz.

GÖRÜŞMEYE KİMLER KATILDI?

Görüşmeye, HDP heyetinden Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katıldı. HDP'li Pervin Buldan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hükümet yetkilileriyle ortak açıklama yapacaklarını söyledi.

SON GÖRÜŞME 11 ŞUBAT'TAYDI

Meclis'teki iç güvenlik paketi tartışmaları nedeniyle hükümet ile HDP arasında temasların kesildiği bir dönemde sürecin son somut gelişmesi, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Ceylan Bağrıyanık'ın üç gün önce Kandil'e gitmesi olmuştu.  

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Salı günü yaptığı açıklamada HDP'yi eleştirmiş ve "Top bir süredir HDP’nin sahasında. HDP 4 Şubat’tan beri top çeviriyor. Kandil’de topu patlatmaya çalışıyor" demişti.

HDP ile Akdoğan arasındaki son görüşme 11 Şubat'ta gerçekleşmiş, görüşmede iç güvenlik paketi ve çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçilmesi ele alınmıştı.

AÇIKLAMAYA GELEN İLK TEPKİLER

AK PARTİLİ MEHMET METİNER;

Çözüm sürecini barışa ulaştırmak için çalıştı Cumburbaşkanımız... Bu açıklamayı çözüm süreci taçlandıracak bir açıklama olarak selamlıyorum. Demokratik siyasette çözüm yöntemleri bellidir. Demokratik diyoloji dediğimiz bir yöntemdir. HDP seçime gireceğini ilan etti. Barajı aşabilir, aşmayabilir. AK Parti'yi de çözüm partneri olarak da görüyorsa Pensilvanya'nın yanında durarak bunu yapması güveni zayıflatır. Kendi başına seçime girip kazanamazsam sokaklar karışır mesajı benimsememesi gerek bir dil olmalıdır... Barajın altında kalırsa tekrar ben parlomentoya giremedim, çözüm süreci yürümez anlayışına yaslanması kabul edilemez. Yeni bir siyasal tarzda karar kılmalı.

MHP'Lİ OKTAY VURAL;

“İMZAYI ATAN ERDOĞAN İLE ÖCALAN MI?”

“Silah bırakma değil PKK’ya teslimiyet anlaşmasıdır. Yapılan açıklamada utanmadan vatan, millet, cumhuriyet tanımlarının yeniden yapılacağı söyleniyor. Bu ihanetin belgesidir. Bunun arkasında yatan PKK’nin silahla yapamadığını AKP silah bırakma kılıfıyla millete hazmettirmeye çalışmaktadır. Kiminle imzalanmıştır? İmzayı atan Erdoğan ile Öcalan mıdır

ÖCALAN’A AF, ÖZERKLİK DEMEK

PKK’ya paralel KCK devleti oluşturmak, Öcalan’a, PKK’ya af , özerklik sözü verildiği anlaşılmaktadır. Milletin adını,kimliğini, vatan, cumhuriyet, millet kavramlarını değiştirme vardır. AKP, PKK’nın, Öcalan’ın çözüm modelini kabul etmiştir. Bu ihanetin belgesidir.”

CHP: ÇÖZÜMÜN ADRESİ TBMM

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Silah bırakma çağrısı keşke daha önce olsaydı. Silahların gölgesinde barış olmaz. Barışın birinci koşulu PKK nın silah bırakmasıdır.Ne olacaksa TBMM çatısı altında ve iradesinde olmalıdır çözümün adresi TBMM'dir." dedi.

Altay, öne sürülen 10 maddelik şartın tamamının kabul edilmesi diye bir şey olmadığını belirterek, "Bu talepler oturulup konuşulur elbette Türkiye'de Kürt sorunu vardır ve çözülmelidir. 30 yıldır akan kan durmalıdır."