Çavuşoğlu: ''Cahilce, haddini aşan bir açıklama''

Çavuşoğlu: ''Cahilce, haddini aşan bir açıklama''
Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmede ABD ile uzmanlar düzeyinde istişareleri devam ettirme kararı aldıklarını bildirdi. ABD başkan adayı Joe Biden’ın Türkiye’ye ilişkin ifadelerini ‘cahilce yapılmış haddini aşan bir açıklama’ olarak nitelendirdi.

AA’nın haberine göre Çavuşoğlu, resmi ziyarette bulunmak üzere gittiği Dominik Cumhuriyeti’nde, ABD’li mevkidaşı ile görüşmesinin ardından değerlendirmelerde bulundu. 

‘İstişarelere devam’

Bakan Çavuşoğlu, Pompeo’yla görüşmesine ilişkin şunları söyledi: “Bu görüşmede ikili ilişkilerde bazı konular vardı. Gündemdeki konuları değerlendirmenin yanında özellikle Libya’yı değerlendirdik. Uzmanlar düzeyinde Libya konusunda istişarelerimizi devam ettirmemiz konusunda hemfikiriz.” 

‘Darbeyi denediler, olmadı’

ABD Başkan adayı Joe Biden’ın Türkiye’ye ilişkin ifadelerinin sorulması üzerine, Biden’ın iki kez altını çizerek, “Darbeyle değil muhalefete destek vererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı devirmekten” bahsettiğini belirten Çavuşoğlu, “İki kere vurgulamasından ben şunu anlıyorum; darbeyi geçmişte denedik, olmadı. Dolayısıyla şimdi taktik ve yöntem değiştirelim” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Biden’ın söylediklerini ‘cahilce yapılmış haddini aşan bir açıklama’ şeklinde nitelendirerek, Türkiye’de seçimlerin demokratik ve şeffaf şekilde düzenlendiğine işaret edip, “Hükümetin, cumhurbaşkanının, kimin değişeceğine milletimiz karar verir. Amerika’dan veya başka bir ülkeden bir kimse buna karar veremez” dedi.  

‘Hükümet unsurları’

Biden’ın, ‘hükümet unsurları’ şeklinde bir terminoloji kullandığını hatırlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanırım, (ABD eski başkanı Barack) Obama’nın yardımcısıyken, bunlar hep terör unsurlarıyla, teröristlerle yatıp kalktıkları için unsur diye hitap ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk halkının iradesiyle seçilmiş hükümetin, ‘hükümet unsurları” diye değerlendirilmesi gerçekten inanılacak bir şey değil. Bir başkan adayının, başkan yardımcılığı yapmış bir kişinin böylesine hatalara düşmesi gerçekten ilginç bir durum.” 

‘Kürtler kurucu meclisteydi’

Çavuşoğlu, Biden’ın, “Kürt kökenlilerin meclise girmelerini sağladık” şeklinde ‘haddini aşan ifadeler’ de kullandığına değinerek, şunları söyledi: “Bu ülkede Kurtuluş Savaşı’nı, Çanakkale Savaşı’nı hep birlikte verdik ve Kürt kardeşlerimiz kurucu mecliste de vardı. Dolayısıyla sen kimsin Kürtlerin meclise girmesini sağladık diyorsun?”