HDP'li belediyelere yeni sistem !

HDP'li belediyelere yeni sistem !

HDP'li belediyelere merkezi bütçeden verilecek parayla ilgili yeni bir öneri geldi.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Erol Kaya merkezden HDP'li belediyelere merkezi bütçeden verilecek paranın "şartlı olarak verilmesini ve şarta bağlı serbest bırakılmasını" önerdi.

HDP’li belediyelerin vatandaşa yatırım götürmediklerini ve "parayı kasalarında tuttuklarını" öne süren TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Erol Kaya, çözüm olarak 'İngiltere modeli' önerdi. Kaya, bu modelde merkezden giden paranın şartlı olarak verildiğini, şartlar yerine gelmediğinde ise paranın geri alındığını ifade etti.

Türkiye’de vergilerin yüzde 6’lık payının yerel yönetimlere aktarıldığını belirten Kaya, “Türkiye yeni bir modeli tartışmak zorundadır. 2014’te 300 milyon lirayı kasasında tutup hizmet üretmeyen bu belediyelere bu parayı vermek doğru değildir. Çözüm olarak İngiltere modeli tartışılmadır. Yani merkezden gidecek olan para şartlı olarak verilmeli ve şarta bağlı serbest bırakılmalıdır” dedi.

“6 HDP’li belediyenin toplam bütçesinin gelir kalemi 1,1 milyar lira. Harcamadıkları para ise 360 milyon lira” iddia eden Kaya şöyle devam etti:

“Yaklaşık yüzde 30’unu harcamamışlar. Bu belediyelerin bütçesinin yaklaşık yüzde 90’ı merkezden gönderiliyor. Belediye ise parayı sadece personel harcamalarında kullanıyor. İngiltere modeli ile HDP’li belediyelere merkezden para vermeyeceksin bu belediyeler önce projeyi getirecekler, proje ilgili bakanlığa sunulacak. Burada onay alındıktan sonra proje ihale edilir son olarak para bankaya bloke edilir.”

Kaya, belediyelerin projeyi uygulamadığında ise devreye valiliklerin gireceğini belirtti.

BELEDİYELERE OPERASYON MU GELİYOR?

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin personel ve yatırım harcamalarını örnek vererek, “Araştırıp hesaplarını soracağız” sözlerinin arkasında belediyelerle ilgili hazırlanan bir rapor olduğu belirtildi. Milliyet gazetesinde yer alan Ankara mahreçli haberde verilen bilgiye göre, söz konusu rapor, Diyarbakır, Van, Hakkâri, Mardin gibi illerde yatırım bütçelerinin kullanılmayarak “vatandaşın devlete isyan ettirilmeye çalışıldığı” iddiasını gündeme getiriyor.