MHP KONGRESİ İÇİN BİR KARAR DAHA !

MHP KONGRESİ İÇİN BİR KARAR DAHA !

Yargıtay, MHP'nin kurultay konusu hakkında bir karar daha verdi.

Yargıtay'ın MHP olağanüstü kurultayını bir delegenin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı yönündeki iddialar, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ve MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut tarafından yalanlandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yaptığı açıklamada, 'Yargıtay, Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuru sonrası inceleme başlatılmış olup, hukuki süreç devam etmektedir. Kongre dosyasını Yargıtay 18. Hukuk Mahkemesi'ne gönderildiğine dair haberler gerçeği yansıtmamaktadır' şeklinde belirtti.Yargıtay'ın bu kararı bir delegenin başvurusu üzerine aldığı öne sürülürken, MHP Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut, “Yargıtay tarafından tesis edilmiş bir karar bulunmamaktadır. Haberler asılsızdır” ifadesini kullandı.
 
Yargıtay'dan MHP kararı
 
Milliyet'ten Türker Karapınar'ın haberine göre MHP’de olağanüstü kurultay süreci karşılıklı alınan mahkeme kararıyla tartışmalara neden olurken, Yargıtay’dan çok çarpıcı bir hamle geldiği iddia edilmişti. Bu iddiaya göre Yargıtay, MHP kurultayıyla ilgili dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. MHP Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut MHP’nin kurultay sürecine Anayasa Mahkemesi’nin karar vereceği yönündeki haberleri, twitter üzerinden yalanladı. Bulut, “Yargıtay tarafından tesis edilmiş bir karar bulunmamaktadır. Haberler asılsızdır. Yalnızca bir üst kurul delegesinin başvurusu bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
SÜREÇ 15 OCAK'TA BAŞLADI 
 
MHP'deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.
 
Olağanüstü kurultay talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat'ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan'da "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi.
 
Büyük kurultayı toplantıya çağırmak üzere kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar veren mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan'da tamamladı.Gerekçeli kararda, MHP'nin bin 232 delegesinden 531'inin olağanüstü kurultay talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen MHP Genel Merkezince olağanüstü büyük kurultay çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğü'nün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5'inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin bu kararının ardından konu, parti yönetimince Yargıtaya taşındı. Karar, 5 Nisan'da temyize götürdü.
 
Yargıtaydaki temyiz süreci devam ederken, mahkemece görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan'da yaptığı toplantıda, Olağanüstü Kurultay tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıkladı. Parti yönetimi ise bu kararı tanımadığını bildirdi.
 
Kurultay tarihinin belirlenmesiyle MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar, hukukçulardan da farklı yorumlar geldi. Bazı hukukçular, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı tedbir niteliği taşıdığı için Yargıtay kararı beklenmeden, hemen uygulanması gerektiği görüşünde, bazıları ise temyiz başvurusunun ardından Yargıtayın vereceği kararın beklenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.
 
GEMEREK VE TOSYA KARARLARI
 
Tartışmalar devam ederken ve temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesindeki süreç işlerken bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi.MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu" duyurdu.
 
MHP Genel Merkezinin avukatı Yücel Bulut, Gemerek ve Tosya'dan alınan "tedbir" kararlarını, gereği yapılmak üzere İçişleri Bakanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Jandarma Genel Komutanlığına, Ankara Valiliğine, Akyurt Kaymakamlığına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, ilgili seçim kurullarına ve Yüksek Seçim Kuruluna göndermişti.
 
Ankara 25. İcra Dairesi, "kararın yasal süre içerisinde kendilerine ulaştırılmadığı" gerekçesiyle Tosya Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği tedbir kararını hükümsüz saydı.Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin olağanüstü kurultayın yürütmesinin durdurulması yönündeki tedbir kararı gereğince ise "olağanüstü kurultayın düzenlenmesine ilişkin girişimlere engel olunması" yönünde karar alındı.İcra Dairesinin kararı doğrultusunda, muhaliflerin 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayı yapmayı planladıkları Büyük Anadolu Oteli'ne girişleri polis tarafından engellendi, kurultay toplanmadı.
 
MUHALİFLER YARGITAY KARARINI BEKLEYECEĞİNİ AÇIKLADI
 
Hem muhalifler hem parti yönetimi Yargıtay kararını beklemeye başladı. MHP'de muhalifler Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, olağanüstü kurultayın toplanamamasının ardından Yargıtay kararının beklenmesi konusunda uzlaşmış, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Yargıtayın olağanüstü kurultayın yapılması yönünde bir karar alması durumunda kurultayı toplayacaklarını açıklamıştı.

Milliyet