Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu

AK Parti'li Cora:-"Zencani ve Sarraf davasında tek bir benzerlik vardır. İki dava da CHP'nin hukukçu olmayan milletvekillerince yakın şekilde takip edilmiştir. Türkiye'de yasama, yürütme, yargı birbirinden bağımsızdır. Bu konuda ABD'den daha ileri sistemi

TBMM (AA) - AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, "Zencani ve Sarraf davasında tek bir benzerlik vardır. İki dava da CHP'nin hukukçu olmayan milletvekillerince yakın şekilde takip edilmiştir. Türkiye'de yasama, yürütme, yargı birbirinden bağımsızdır. Bu konuda ABD'den daha ileri sistemimiz mevcuttur." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, "İranlı bir iş adamının Türkiye'de rüşvet dağıttığı iddialarının araştırılması" ile ilgili önergenin görüşülmesi önerisi ele alındı.

Görüşmelerde söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, muhalefet partileri olarak Kilis sınırında gerçekleşen saldırılarla ilgili hükümetten dün bilgilendirme istediklerini anımsatarak, "Hala bilgilendirme yapılmadı. İktidar partisi ve hükümet, Meclis'in bilgi edinme hakkına saygıyı ortaya koymuş değiller. Parlamentodaki iradeye saygısız yaklaşımı şikayet etmek istiyorum." dedi.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da AK Parti'nin grup başkanvekillerine seslenerek, "Ben de rica ediyorum. Bu konuda muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri iki gündür bilgi istiyor. Yetkili bakana ulaşma imkanınız varsa bu konuyla ilgili hem kamuoyunu hem de milletvekillerini bilgilendirmelerini istiyorum. Siz ulaşamazsanız ben ulaşmaya çalışacağım." diye konuştu.

Grup önergesi lehine söz alan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İran'da idama mahkum edilen Babek Zencani'nin ifadesinde, Türkiye'de 8,5 milyar dolar rüşvet dağıttığı iddiasının bulunduğunu belirterek, bu iddianın aydınlatılmasının Meclis'in görevi olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a seslenerek, İran mahkemelerinden Zencani'nin ifadelerinin istenmesini, gerekiyorsa heyet gönderilerek yerinde inceleme yapılmasını isteyen Çıray, "Aksi halde bu töhmetin altında Meclis Başkanı olarak ezilirsiniz." dedi.

Zencani'nin ortağı Rıza Sarraf'ın da Türkiye'de korunamayacağı düşüncesiyle ABD'ye sığındığını ileri süren Çıray, iddiaların araştırılması için Meclis Araştırması yapılmasını istediklerini dile getirdi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da Zencani'nin Körfez ülkeleri ve Türkiye başta olmak üzere bir kara para aklama trafiğini yönettiğini iddia etti. Zencani'nin "sadece Türkiye'de 8,5 milyar doların rüşvet olarak dağıtıldığını" söylediğini belirten Beştaş, bu nedenle araştırma önergesinin desteklenmesinin hayati olduğunu kaydetti.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise "yeryüzünde fesat çıkartmak" suçundan idama mahkum edilen Zencani'nin Türkiye bağlantılarının ortaya konulması için araştırma önergesi verildiğini anlatarak, "Babek Zencani'nin tutuklandığı tarih 30 Aralık 2013. 2013 tarihi size bir şey hatırlatıyor mu? 17-25 Aralık 2013. Bugün Rıza Sarraf'ın tutuklanmasıyla ilgili işlemleri yapan Amerikan Hazine Bakanlığının finansal işlerle ilgili Bakan Yardımcısı David Kohen İstanbul'daydı. Aynı anda hem Türkiye'de hem orada birtakım şeyler yapılıyormuş. Sayın Davutoğlu, kendilerinin Yüce Divan'a gitmelerini söyledi. Nedense arkadaşlarımız bunları akladı." diye konuştu.

Günal, Sarraf'ın bir dönem şoförlüğünü yapan kişinin Meclis'in istemesi halinde ifade vereceğini söylediğini aktararak, "Bunun araştırılmasından neden ürküyorsunuz? Soruşturulursa ne olup bittiğini anlarız." dedi.

-"Davaların illiyet bağı yoktur"

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora da hükümete ve AK Parti'ye yönelik Sarraf ve Zencani bağlantılı iftiraların hepsinin paralel yapı tarafından Türkiye gündemine getirildiğinin altını çizerek, "Bunlara millet prim vermemektedir. İddialar ortaya çıktıktan sonra her seçimde milletimiz iradesini ortaya koymuştur. Müslümanın sarığı beyazdır, leke kabul etmez. Milletimiz de bu konunda tercihini ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Cora, "Hiç kaygılanmaya gerek yok. Kısa bir araştırma yaptığımızda ABD'deki yargılamayla ülkemizin hiçbir hukuki ve fiili bağı olmadığı gibi İran'da yargılanan ve cezalanlandırılan Zencani'nin davası ile ABD savcısının açtığı davanın da illiyet bağı yoktur." diye konuştu.

CHP'nin, hayal dünyasında ürettiği kurgu metinlerini araştırma önergesine döktüğünü öne süren Cora, "Zencani ve Sarraf davasında tek bir benzerlik vardır. İki dava da CHP'nin hukukçu olmayan milletvekillerince yakın şekilde takip edilmiştir. Türkiye'de yasama, yürütme, yargı birbirinden bağımsızdır. Bu konuda ABD'den daha ileri sistemimiz mevcuttur." ifadesini kullandı.

Cora'nın sözleri üzerine HDP'li Baluken, "Madem Sarraf'ın sizle ilgili yok, madem yolsuzluk meselesiyle, kara parayla ilgili kaygı duymuyorsunuz, gelin bu önergeye destek verin. Meclis açığa çıkartsın. Sarraf yaklandıktan sonra uykularınız kaçtı. Bu kadar ağır suçlamalarla muhatap olan birinin, sizin bakanlarınızın elinden aldığı plaketle ilgili bile olsa açıklama yapmak zorundasınız. Kaygısızsanız gelin bu önergeyi destekleyin." dedi.

Sataşma gerekçesiyle tekrar söz alan AK Parti'li Cora, Türkiye'de söz konusu iddialarla ilgili yapılan yargılamada takipsizlik kararı verildiğini hatırlatarak, "Yargı kararlarına bizim saygı duyduğumuz kadar siz de saygı duyun. Türkiye'de herhangi bir şey olsa bunu dışarıya servis eden, AK Parti'yi, Recep Tayyip Erdoğan'ı, Ahmet Davutoğlu'nu karalamak için her türlü iddiayı ortaya koyan sizlersiniz. Mahkemeler de karar verdi, millet de karar verdi. 1 Kasım seçimlerinde, cumhurbaşkanlığı, yerel seçimlerde her şey ortaya çıkmıştır. Millet size de cevap veriyor, bize de." diye konuştu.

Cora'nın sözleri üzerine kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, iktidarın, uygulamalarıyla Türkiye'yi uluslararası arenada rezil ettiğini, CHP'lilerin de bu rezil uygulamaların üzerini örtmekle meşgul olduğunu savundu.

Rıza Sarraf'ın Türkiye'de tutuklandığında "ben burada kalırsam konuşurum" mesajını dışarıya gönderdiğini ve hemen serbest bırakıldığını öne süren Altay, "Mahkeme kararlarına saygı duy' diye tavsiyede bulunacağına önce Cumhurbaşkanı'na söyle de o yargıya, yasamaya biraz saygı duysun. Çöktüğü yürütmenin tepesinden aşağıya insin." dedi.

Altay, Türkiye'nin bölgedeki ve çevresindeki bütün ülkelerle kavga eder hale getirildiğini, kara paranın lojistik üssü, mülteci göçlerinin dağıtım üssü, kaçak külçe altın üssü, ambargo delme üssü haline geldiğini iddia ederek, "İktidar sayesinde Türkiye'nin acınacak hali var. Millet size hırsızlığı, yolsuzluğu aklasın diye yetki vermiyor. Kabe'den örtü getirseniz bu yolsuzluğun üstünü örtemeyeceksiniz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.