Yiğit Bulut’a önergesine yanıt geldi

Yiğit Bulut’a önergesine yanıt geldi

CHP'li milletvekili Tacettin Bayır, İş Bankası'na el konulmalı diyen Yiğit Bulut için TBMM'ye sunduğu soru önergesine yanıt geldi.

İş Bankası’na el konulması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu başdanışmanı Bulut’un açıklamaları kamuoyunda büyük yankı buldu.

Konu CHP Milletvekili Tacettin Bayır tarafından TBMM gündemine taşındı. Bayır, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından cevaplanması talebi ile hazırladığı soru önergesinde, Yiğit Bulut için soruşturma açtırıp açtırmayacağını sordu.

Şimşek, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ın hazırladığı cevap metni ile yaptığı bilgilendirmede, bu tür durumlarda ihbar ve şikayetler doğrultusunda kapsamlı incelemeler yapıldığını ve gerektiğinde ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.

Ertaş, Sermaye Piyasası Kanunu’nun ‘piyasa dolandırıcılığı’ başlıklı 107. Maddesi’nin ikinci fıkrasında yer alan “Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacı ile yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır” hükmüne işaret etti.

SPK Başkanı Ertaş, “Anılan madde kapsamında, kurulumuz tarafından yapılan inceleme ve denetim çalışmaları neticesinde, bilgiye dayalı piyasa dolandırıcılığı fiilinin işlendiğinin tespit edilmesi durumunda, kanunun 115’inci maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmakta” dedi.

Bulut’un, yargılanabilmesi için öncelikle SPK tarafından suç duyurusunda bulunulması, ceza alması için de ‘menfaat sağlamasının’ kesinleşmesi gerekiyor. Kanunun 107’nci maddesi’ndeki ‘menfaat sağlayanlar’ ibaresi, düzenlemeye geçen yıl eklenmiş, böylece Bank Asya ve son dönemde kayyum atanan bazı şirketlere yönelik karalama kampanyalarını yürütenlerin açılan davalarda ceza almaması hedeflenmişti.