Sokak hayvanlarıyla ilgili karar mahkemeden döndü

Sokak hayvanlarıyla ilgili karar mahkemeden döndü
Güncelleme:

Manisa'nın Gördes ilçesinde hıfzıssıhha kurulu hayvanlar için 11 beslenme noktası oluşturulduğunu, bu alanlar dışında hayvanların beslenmesinin suç sayılacağını açıklamıştı. Tepkilere neden olan karar yargıya taşındı. Manisa 1. İdare Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Manisa'nın Gördes ilçesinde 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde ilçe hıfzıssıhha kurulu karar alarak sahipsiz hayvanların bulundukları yerlerde beslenmesini yasaklamıştı. 6 Ekim günü idarenin web sitesinde ilan ettiği karar Hayvanları Koruma Vakfı tarafından Türkiye'ye duyurulmuş, karar tepki toplamıştı.

11 BESLENME NOKTASI DIŞINDA HAYVANLARI BESLEYENLERE CEZA VERİLECEKTİ
Kararda; sahipsiz köpeklerin risk yarattığı gerekçesiyle ilçe genelinde 11 beslenme noktası oluşturulduğu belirtilerek bu noktalar dışında sahipsiz hayvanları besleyen kişilere ceza uygulanmasına karar verildiği belirtildi. Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı; kararın hukuka aykırı olduğundan bahisle Manisa 1. İdare Mahkemesinde dava açtı. 2022/1051 esas numarasına kayıtlı davada mahkeme idareden beslenme noktalarına dair görsellerin ve bu yerlerin harita üzerinde işaretlenmiş olarak gösterildiği haritanın mahkemeye gönderilmesini istemiş, idare tarafından 23/11/2022 günü mahkemeye gönderilen görseller sonrası vakıf bu görsellerle resmi belgede sahtecilik suçu işlendiği iddiası ile ayrıca belediye başkanı ve kaymakam hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

PAÇALI: KARAR BAŞTAN AŞAĞI HUKUKSUZ
Gördes Kaymakamlığı'nın 2022/7 nolu hıfzıssıhha kararına karşın idare mahkemesinde dava açan Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı "Bu karar baştan aşağı hukuksuz ve dahası kötü niyetli bir karar. 20 yıldır görevini yapmayan idare, kısırlaştırma ile popülasyonu kontrol altına almak yerine açlıkla ölüme terk ederek hayvan nüfusunu kontrol altına almak gibi korkunç bir girişimde bulundu. İlan edilen besleme odakları kararda açıklanan önleyici olması amaçlanan hususlara uygun değil. Ayrıca besleme odakları yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlarının yaşamının desteklenmesi amacı ile ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yapılarak yerleri belirlenmesi gereken odaklardır. Burada belediyenin ilan ettiği noktalar mevzuata aykırıdır. Orman kenarına, yaban hayatı sahasına besleme odakları kurup şehirdeki hayvanların beslenmesini yasaklayamazlar. Bu kanuna aykırı. Ayrıca ilan ettikleri besleme odaklarının da gerçekte var olmadığını belirledik. Bununla ilgili de ayrıca suç duyurusunda bulunduk." dedi.

İDARE MAHKMESİ YÜRÜTMEYİ DURDURDU!
Manisa 1. İdare Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme Yürütmenin Durdurulmasına karar verdi. Mahkeme kararında "İşlemin hukuka aykırı olduğu ve kararın uygulanmasının devamı halinde telafisi güç zararlara yol açacağı" vurgulandı. İdare Mahkemesi kararı 5 Ocak günü idareye ve vakfa tebliğ edildi.