Van'da ikinci çığ felaketi: Can kaybı 33'e yükseldi

Güncelleme:

Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ altında kalan minibüsteki 2 kişiyi arama çalışmaları sürerken çığ düştü. Çığ altında kalan 30'dan fazla kişi kurtarılırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 33'e yükseldi. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Dün de aynı bölgede 5 kişi çığ altında kalarak hayatını kaybetmişti.

Van'da 5 kişinin öldüğü çığ felaketinde kaybolan 2 kişiyi arayan ekiplerin üzerine de çığ düştü. 30'dan fazla kişi kurtarılırken; 33 cansız bedene ulaşıldı. 53 de yaralı var. Kurtarma çalışmaları bölgeye sevk edilen takviye ekipler eşliğinde devam ediyor.

Van'daki ikinci çığ felaketinde can kaybı 33'e yükseldi. 

Bahçesaray ilçesinde çığ altında kalan minibüsteki iki kişiyi arama çalışmalarını yürüten ekiplerin üzerine çığ düştü. 

Saat 12.00 sıralarında meydana gelen olay sonrası kurtarma çalışması başlatıldı. Çalışmalarda 30'dan fazla kişi sağ kurtarıldı.

Olayla ilgili son bilgileri veren AFAD, 33 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını 53 kişinin de yaralandığını açıkladı. Hayatını kaybedenler arasında jandarma, itfaiye ve güvenlik korucuları da var.

ÜÇÜNCÜ BİR ÇIĞ UYARISI !

Van'ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen ve 33 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketinin meydana geldiği bölge, üçüncü çığ uyarısının ardından olası bir faciaya karşı boşaltıldı.

Van- Bahçesaray kara yolunda meydana gelen ve 33 kişinin hayatını kaybettiği çığ bölgesi olası bir faciaya karşı boşaltıldı

Dün akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüste bulunan 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı. Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken meydana gelen ikinci çığ faciasında 33 kişi hayatını kaybederken, bölgede arama kurtarma çalışmaları da aralıksız sürdürülüyor.

Bölgede zorlu hava koşulları altında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, üçüncü bir çığ uyarısı daha yapıldı. Buna karşılık ekipler bölgeden yaklaşık 10 kilometre uzaklaştırılırken, çığ tehlikesinin bertaraf edilmesi bekleniliyor.

Van'da çığ felaketinin olduğu bölgeden fotoğraflarVan'da çığ felaketinin olduğu bölgeden fotoğraflar

TAKVİYE EKİPLER GÖNDERİLDİ

Olaya müdahale için bölgedeki AFAD il müdürlüklerinden 67 arama kurtarma uzmanı 11 araçla alana sevk edildi.

Ayrıca 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi ile 2 araç, Ankara’dan askeri uçakla bölgeye gönderiliyor.

Haberleşmenin aksamaması için alanda bir mobil baz istasyonu kuruldu. 3 mobil baz istasyonu daha bölgeye doğru yola çıkarıldı. Bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, Elazığ’dan bölgeye gönderildi. Türk Kızılay, 350 kişilik kumanyayı bölgeye sevk etti. AFAD İzmir, Bursa ve Samsun arama kurtarma birlikleri olası bir ihtiyaç için teyakkuz durumuna geçirildi.

Olaya müdahale edilmesi için bölgeye, aralarında Şırnak İtfaiyesi’nden 4 kişinin de bulunduğu toplam 156 arama kurtarma personeli ve 18 araç sevk edildi. Bölgeye ayrıca 28 ambulans ve 10 Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi gönderildi. AFAD İl Müdürü’nün görevi sırasında çığ altında kalması nedeniyle Van İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nin koordinasyonu için AFAD Muş İl Müdürü ve ekibi Van’a ulaştırıldı.

VALİ BİLMEZ: 26 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, kurtarma çalışmaları sırasında meydana gelen ikinci çığ faciasının ardından açıklama yaptı. İkinci çığda kar altında kalan 26 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Vali Bilmez, şunları söyledi:

"Bugün kurtarma çalışması yapan ekiplerimizin üzerine ikinci bir çığ olayı meydana geldi. Ve çığın altında kurtarma ekibi ve pek çok kişinin kaldığını ve şimdiye kadar 30’a yakın kişinin çıkartıldığını, ama maalesef can kayıplarımız olduğu biliniyor. Hem jandarmadan, hem de güvenlik koruyucularımızdan itfaiye personelimizden gönüllü kurtarma çalışmalarına katılan vatandaşlarımız var. Ölülerimiz var. Jandarma teşkilatımızdan 8, güvenlik koruyucularımızdan 3 itfaiye personelimizden 3, 9 da sivil vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Allah rahmet eylesin. 30'un üzerinde kişi çıkarıldı. Çıkarıldıkça sevk edildi. İnşallah onların durumunda ciddi bir sorunla karşılaşmayız. Ayrıca kurtarma çalışmaları da devam ediyor."

BÖLGEYE TAKVİYE EKİPLER GÖNDERİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı, TSK'ya ait bir uçağın, arama-kurtarma çalışmalarına destek verecek olan 75 kişilik AFAD ve Jandarma personeli ile gerekli teçhizatı Ankara’dan Van’a ulaştırmak üzere görevlendirildiğini açıkladı. 

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Olaya müdahale için bölgedeki AFAD il müdürlüklerinden 59 arama kurtarma uzmanı 11 araçla alana sevk edildi. Ayrıca 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi ile 2 araç, Ankara’dan askeri uçakla bölgeye gönderiliyor." denildi.

Öte yandan tipi ve sis olan bölgede uydu telefonu üzerinden iletişim sağlanıyor.

SOYLU'DAN AÇIKLAMA

Bölgedeki çalışmalarla ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ekiplerin çığ düşmesnin ardından hemen müdahaleye başladığını söyledi. Soylu, "30'u aşkın arama kurtarmacı, vatandaşımız, gönüllü korucumuz, UMKE'cilerimiz ve jandarmamız kurtarıldı. Maalesef 8 jandarma ve 3 güvenlik korucusunu kaybettik." dedi. Soylu, çığ altında kaç kişi kaldığına dair sayı vermekten kaçındı.

Van'da ikinci çığ felaketi: Can kaybı 33'e yükseldi - Resim : 2

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Açıklamada, "Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır. Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Olayın ardından bölgeye Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekipleri sevk edildiği belirtilerek şöyle devam edildi:

"Ayrıca arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürü'nün yerine Muş İl AFAD müdürü bölgeye sevk edilmiştir. Diğer iller teyakküza geçirilmiş olup arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletilmektedir. Ayrıca Ankara’dan yürütülen çalışmaları sevk etmek üzere AFAD Müdahale Daire Başkanı bölgeye gönderilmiştir. Gelişmelerle ilgili bilgi verilecektir."

Van'da ikinci çığ felaketi: Can kaybı 33'e yükseldi - Resim : 3

ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefonla görüştüğü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan Van'ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ düşmesi ve arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Soylu ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bahçesaray ilçesindeki çığ ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldığı belirtildi.

Van'da ikinci çığ felaketi: Can kaybı 33'e yükseldi - Resim : 4

5 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Dün akşam saat 17.00 sıralarında bir minibüsün üzerine çığ düşmüş, çalışmalar sonucu 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı.

Minibüste olduğu değerlendirilen 2 kişiyi arama kurtarma çalışmaları ise gece verilen aranın ardından bu sabah tekrar başlamıştı.

Çığ felaketinin yaşandığı bölgeden ilk görüntülerÇığ felaketinin yaşandığı bölgeden ilk görüntüler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, çığ faciasında ölümden döndüCumhurbaşkanı Başdanışmanı, çığ faciasında ölümden döndü

Van'da minibüsün üzerine çığ düştü: 5 kişi hayatını kaybettiVan'da minibüsün üzerine çığ düştü: 5 kişi hayatını kaybetti

Seçiniz...

Etiketler çığ Van bahçesaray