ZONGULDAKSPOR AMATÖR KÜMEDE, KİLİMLİ BELEDİYESPOR PROFESYONEL LİGDE

ZONGULDAKSPOR AMATÖR KÜMEDE, KİLİMLİ BELEDİYESPOR PROFESYONEL LİGDE

Bir zamanlar Türkiye 1. Lig'inde büyük başarılar yakalayan Zonguldakspor, bu sene Bölgesel Amatör Lig'de mücadele ederken, Süper Toto 3. Lig'ne yükselemedi. Zonguldakspor'la aynı gurupta yer alan Zonguldak'ın Kilimli beldesi takımlarından Kilimli Belediye

Bir zamanlar Türkiye 1. Lig'inde büyük başarılar yakalayan Zonguldakspor, bu sene Bölgesel Amatör Lig'de mücadele ederken, Süper Toto 3. Lig'ne yükselemedi. Zonguldakspor'la aynı gurupta yer alan Zonguldak'ın Kilimli beldesi takımlarından Kilimli Belediyespor son maçını kazanarak 3. lige yükseldi.

1942 yılında Kömürspor olarak kurulup 1966 yılında şu anki ismini alan Zonguldakspor, 66 yıl profesyonel liglerde mücadele etti. Trabzonspor ile birlikte Türkiye 1. Lig'ine çıktıktan sonra Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi rakiplerini birçok sezon geride bırakıp şampiyonluk kovalayan Zonguldakspor, 14 yıl süren profesyonel lig macerasının ardından 2008 yılında amatör kümeye düşmüştü. Bölgesel Amatör Lig 7. Gurup'ta mücadele eden Zonguldakspor, ligi 42 puanla 4. sırada bitirdi. Zonguldakspor ile aynı gurupta mücadele eden Zonguldak'ın Kilimli beldesi takımlarından Kilimli Belediyespor ise ligde aldığı başarılı sonuçlarda ligi 45 puanla bitirerek şampiyon oldu. Kilimli Belediyespor grupta son maçını pazar günü Geredespor'la yaptı. Geredespor'u 2-0 yenen Kilimli Belediyespor, şampiyonluğu kutlarken, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Eskişehir Demirspor'un itiraz etmesi nedeniyle Kilimli Belediyespor'un kupasını vermedi. TFF Eskişehir Demirspor'un itirazını inceledikten sonra, grup şampiyonunun hangi takım olacağına önümüzdeki günlerde karar verecek.

Kilimli Belediyespor Teknik Direktörü Raşit Çalık, çok mutlu olduklarını belirterek, “Yakışanı yaptık. Kilimli Belediyespor 2. lige, Bank Asya'ya layık bir takım. Elimizden geleni yaptık. Bu takımın adını 'Çamurdan şampiyon” olarak koyuyorum. Kilimli'ye, Zonguldak'a hayırlı ve uğurlu olsun. Söylenecek fazla bir şey yok” dedi.

Kilimli Belediyespor Basın Sözcüsü Eren Kırıkoğlu, “Çok mutluyuz ve herkese hayırlı ve uğurlu olsun. Bütün Zonguldak'a, Kilimli'ye, Zonguldak'ın ilçelerine herkese hayırlı olsun. Sonunda ilimizden profesyonel bir takımımız oldu ve buda biz olduk. Kilimli Belediyespor oldu. Bu yüzden çok mutlu ve çok gururluyuz. Başkanıma, yönetimimize, teknik heyetimize, futbolculara ve taraftarlara herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

VATANDAŞLAR ZONGULDAKSPOR'A KIZGIN

Öte yandan vatandaşlar Zonguldakspor gibi uzun yıllar süper ligde mücadele etmiş, büyük takımları geride bırakmış olmasına rağmen amatör kümeden çıkamamasına tepki gösterdi. Kimsenin takıma sahip çıkmadığını belirten vatandaşlar, ne siyasilerin, ne yerel yöneticilerin ne de sivil toplum kuruluşlarının Zonguldakspor'a sahip çıkmadığını söyledi. Vatandaşlar, “Zonguldak içinden iki tane il çıkardı. Türkiye'ye çok büyük katkıları oldu. Zonguldakspor, yıllarca süper ligde mücadele etti. Zonguldak'ı en iyi şekilde temsil etti. Bugün Zonguldak'ın ekmeğini yiyenler Zonguldakspor'a sahip çıkmadı. Bugün Türkiye'de önemli bir yerde olan insanların çoğu bunu Zonguldak'a borçludur. Zonguldak içinden 2 tane il çıkardı. Şuan kendi içinden çıkan ilin futbol takımı Karabükspor süper ligde mücadele ediyor. Zonguldakspor ise amatör kümede sürünüyor. Bunun sorumlularının hiç mi vicdanı sızlamıyor” diyerek tepki gösterdiler.

DÜNYADA EN ÇOK ÜYESİ OLAN TAKIM

1942 yılında Kömürspor olarak kurulup 1966 yılında şu anki ismini alan Zonguldakspor, 66 yıl profesyonil liglerde mücadele ettikten sonra 2008 yılında amatör kümeye düştü. Trabzonspor ile birlikte Türkiye ligine çıktıktan sonra Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi rakiplerini birçok sezon geride bırakıp şampiyonluk kovalayan Zonguldakspor, tarihinde ilk defa amatör kümeye düştü. 14 yıl boyunca 1. ligde mücadele eden ve 45 bin üyesiyle dünyada en çok üyeye sahip olan, bir zamanlar Türkiye'nin en büyük kulüpleri arasında yer alan Zonguldakspor, son Beylerbeyi maçını kaybederek, profesyonel liglere veda etmişti.

ZONGULDAKSPOR TARİHİ

1942 yılında kurulan Kömürspor, 1966 tarihli kongresinde bütün hukuki vecibeleri aynen kalmak üzere adı değiştirilmiş ve Zonguldak Gençlik Kulübü'nün kurulmasına karar verilmiş. 1966 yılında Zonguldak Gençlik Kulübü olarak liglere başlayan takımın ilk başkanı Zafer Ölçmengil'dir. 2 Ağustos 1966 yılında Zonguldakspor olarak sezonu açan takım ilk karşılaşmayı Altındağspor ile yaptı. Dünyada ve Türkiye'de 45 bin üyesi olan tek takım Zonguldakspor'du. Liglerde başarılara imza atan Zonguldakspor, 26 Mayıs 1974 yılında oynadığı karşılaşmayı kazanarak Türkiye 1. Lig'e yükseldi. Zonguldakspor, lig arasında kupa karşılaşmalarında 3 kupanın sahibi olarak, Zonguldakspor'a '3 kupalı şampiyon' adı takıldı. Takım futbolcularına şampiyonluk primi olarak bir adet otomobil hediye edildi. 1974 yılında yükseldiği 1. ligde ilk karşılaşmasını Düzcespor ile yapan takım, karşılaşmayı 3-0 kazandı. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi takımları zorlayan, bir çok sezon şampiyonluğa oynayıp 4 büyük takımın önünde yer alan ve bir sezon da şampiyonluğu kıl payı kaçıran Zonguldakspor, tarihinde ilk defa amatör lige düştü. 1966 yılında Zonguldakspor olarak kurulan takımda, 1966 yılında Zafer Ölçmengil, 1968 yılında Ahmet Çakman, 1971 yılında Osman İpekçi, 1972-73 yıllarında Hüseyin Öztek, 1974 yılında Mustafa Demirel, 1975 yılında Ertuğrul Emral, 1977 yılında İzzet Dinçel, 1977-79 yıllarında Mehmet Tezer, 1980 yılında Süleyman Sırrı Taraşlı, 1981 yılında Ertuğrul Emral, 1982 yılında İrfan Erdem, 1983-84 yılında Ertuğrul Emral, 1985 yılında Kerim Tanrıyeri kulüp başkanlığında görev yaptılar. 1966 yılında Selahattin Tetik, 1967 yılında Fahrettin Cansever, 1968 yılında Suat Namat, 1970 yılında Sabri Kiraz, 1972-73 yıllarında Candemir Berkman, 1973 yılı ikinci sezonunda Turgut Kafkas, 1974 yılında Turan Bodur ve Abdullah Matay, 1975 yılında Turan Bodur, 1976 yılında Gündüz Tekin Onay, 1976 yılının ikinci sezonunda Turan Bodur, 1977 yılında Gündüz Tekin Onay, 1978-79 yıllarında Halil Güngördü, 1980-81 yıllarında Candan Tarhan, 1982 yıllarında Metin Türel, 1983 yıllarında Turan Bodur, 1984 yılında Enver Katip, 1985 yılında Turan Bodur, 1985 yılında Cyörgy SZzager teknik direktör olarak takımda görev yaptılar.

ZONGULDAKSPOR AMATÖR KÜMEDE, KİLİMLİ BELEDİYESPOR PROFESYONEL LİGDE

ZONGULDAKSPOR AMATÖR KÜMEDE, KİLİMLİ BELEDİYESPOR PROFESYONEL LİGDE

ZONGULDAKSPOR AMATÖR KÜMEDE, KİLİMLİ BELEDİYESPOR PROFESYONEL LİGDE

ZONGULDAKSPOR AMATÖR KÜMEDE, KİLİMLİ BELEDİYESPOR PROFESYONEL LİGDE

ZONGULDAKSPOR AMATÖR KÜMEDE, KİLİMLİ BELEDİYESPOR PROFESYONEL LİGDE