"İyi günde kötü günde" diyoruz ama..

"İyi günde kötü günde" diyoruz ama..
Güncelleme:

Her iyi kız arkadaş, kara günlerinde erkeğinin yanında olmasının ne kadar önemli olduğunu bilir.

Erkek arkadaşı iyice yaşlanmış köpeğini iğneyle uykuya yatırdığında ya da patronu onu haksiz yere işten çıkardığında, ona destek olması gerekir. Ancak Los Angeles’daki Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, mutlu günlerde söylenen ve yapılan şeylerin uzun dönemde ilişkiye çok daha fazla yarar sağladığı ortaya çıkmış. Araştırmayı yürüten Doktor Shelly Gable, erkek arkadaşın kötü bir gün geçirince, ona destek olup stresin üstesinden gelmesine yardım edebileceğini söylüyor. Ama iyi günler, ilişkiyi derinleştirip zemini sağlamlaştırma olanağı sunuyor. Bunu gözden kaçıranlar ise, ilişkisine düşündüğünden daha fazla zarar verebiliyor: Gable, birbirinin moralini bozan çiftlerin daha az tatmin olduğunu, birbirine daha az güvendiğini ve yakınlaşamadığını söylüyor. Bu çiftler daha fazla kopma riski yaşıyor. Bu duruma düşmemek için bu tavsiyeleri dikkate al.

Erkeğine ilgi göster

Erkek arkadaşın terfi ettiğinde ya da önemli bir işi almaya çok yaklaştığında onunla beraber sevinmelisin. Eve gelip seninle mutlu haberi paylaştığında, her ne ile uğraşıyorsan hemen bırak ve ona sarıl. Onun adına ne kadar mutlu olduğunu söyle. Duke Üniversitesi’nden Pazarlama ve Psikoloji Profesörü Tanya L. Chartrand, bu sırada onun ses tonunu, duruşunu ve heyecanını taklit etmeni öneriyor. Kendi sevincinin yansımasını gören erkek arkadaşın daha da mutlu olacak, böylece sevinç paylaşıldıkça çoğalacak. Eğer bu iyi haber hakkında bir takım endişelerin varsa kendine sakla. Mesela terfi ettikten sonra daha sık geç saatlere kadar çalışmak zorunda kalacağını mı düşünüyorsun? Bunu o mutlu anda dile getirme gafletine düşersen onun sevincine gölge düşüreceksin.

Meraklı ol

Kocanı ya da erkek arkadaşını arada sırada, abartmadan pohpohlamalısın. The Power of The Middle Ground kitabının yazarı, Sosyal Hizmetler Görevlisi Marty Babits, ona sorular sorarsan güçlü olduğu tarafları anlatma şansı vereceğini ve onun için önemli olan şeylerle ilgilendiğini göstereceğini söylüyor. Eğer haftalardır kovaladığı o müşteriyi kapmayı başardıysa, ona bunu nasıl becerdiğini sor. Babits, sanki yaşadıklarını anbean onunla paylaşıyormuş izlenimi vermen gerektiğini söylüyor. Ayrıca senin merakın onun sana daha fazla açılmasını ve yakınlaşmasını sağlayacak. Gelecekle ilgili hayal ve planlarını seninle paylaşırken daha rahat olacak.

Onay ver

Bir daha ki sefere maçta onun takımı kazanınca, sen de zafer sevincine ortak ol. Bu karşılaşmanın ne kadar önemli olduğu yönündeki düşüncesini paylaş. Takımının şampiyon olmasını ne kadar çok istediğini bildiğini ve bu olursa çok mutlu olacağını söyle. Gable, onun istediği şeyi onaylayınca, onu ne kadar iyi tanıdığını göstermiş olduğunu söylüyor. Bunu ilgilendiği şeylerin çocukça olduğunu düşünsen bile yapmalısın. Hâlâ langırt oynamaktan ve üniversite festivallerine katılmaktan keyif mi alıyor? Hoşlandığı aktivitelere saygı duymalısın…

Dikkatli ol

Beden diline dikkat et: New York’taki Rochester Üniversitesi’nden Psikoloji Profesörü Harry Reis, onun anlattıklarıyla ilgilenmediğini beden dilinden anlarsa, destekleyici ve sevgi dolu sözlerinin bir değerinin kalmayacağını söylüyor. O seninle önemli bir şey paylaşırken tırnaklarınla oynaman, camdan dışarı bakman ya da sadece kollarını kavuşturman bile ilgisizliğini ele verebilir. Reis, gözlerinin tam içine bakmanı, gülümsemeni, ona doğru eğilip anlattığı şeyle ilgilendiğini göstermeni tavsiye ediyor.
Sen bendensin, ben senden…

Onu en büyük hayranın hâline getirebilirsin. Şimdi başarılarından dolayı alçak gönüllü davranmanın zamanı değil. İsteklilik bulaşıcıdır, heyecanını çekinmeden ifade edersen o da heyecanla tepki verecektir. Eğer seni yeteri kadar desteklemediğini düşünüyorsan, bunu dile getirmekten çekinme. Suçlayıcı ya da saldırgan bir ton kavga çıkarabilir, zarif ama direkt bir yöntem denemelisin: “Bu olay benim için büyük önem taşıyor, bu mutluluğu seninle paylaşmak ve birlikte kutlamak beni daha çok mutlu eder” diyebilirsin. Bu, elinden kumandayı bırakıp seni dinlemesi için yeterli olacaktır.

Women'sHealth

Etiketler ilişki