Huzurlarınızda 2040 Türkiyesi: Yüzde 10 Arap

Güncelleme:

Türkiye, nüfusu 100 milyona ulaşacağı 2040 yılında, bambaşka bir ülke olacak. Arap kökenli nüfus % 10 olacak. 

AYDIN ÖZDALGA yazıyor…

Türkiye’nin nüfusu, artık 5 yılda bir değil, anlık olarak ölçülüyor. Eskiden 5 yılda bir sokağa çıkma yasağı ilan edilir, evlere gelen nufus memurları, insanları tek tek sayardı.

Oysa şimdi her şey bilgisayar kayıtlarında olduğu, ölenler ve doğanlar hemen işlendiği için nüfus bir düğmeye basarak, anlık olarak ölçülüyor. 3 ay önce yapılan son açıklamaya göre, nüfusumuz 80 milyonu aştı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ( TÜİK ) dün yaptığı açıklamaya göre, nüfusumuz bu artış temposu ile 2040 yılında 100 milyona çıkacak.

Nüfus, daha sonra da artmaya devam edecek ve 2069 yılında sabitlendikten sonra, 2070 yılından itibaren, doğanlar ölenlerden az olacağı için, nüfusumuz, azalamaya başlayacak.

Türkiye’nin nüfusu bugün 80 milyon ama, Türkiye’de yaşayan  milyonlarca göçmeni ekleyince, ülkede yaşayan gerçek nüfus 85 milyon civarında.

Bugünkü 80 milyon TC vatandaşının etnik kökeni ise, yapılan araştırmalara göre şöyle:

% 84 Türk,

% 15 Kürt

% 1 Arap ve gayrimüslim.

Peki, bu oranlar Türkiye 100 milyon olunca nasıl olacak ?

Konuya bu açıdan bakınca, ortaya çok ilginç bir tablo çıkıyor.

Türklerin doğum oranı, genel ortalamanın altında ve giderek azalıyor. Tahminler, 2040 yılında Türklerin sayısını 70 milyon civarında gösteriyor.

Kürtlere gelince. Güneydoğu’da yaşayan Kürtlerin doğum oranı, Türkiye ortalamasının 2 katı. Batıda yaşayan Kürtler de ise bu oran Türkler kadar. Çünkü büyük kentlerde çocuk bakmak çok pahalı.

Bu tabloya göre, Kürt kökenli nüfus 2040 yılında tahminen 20 milyon olacak.

Gelelim mültecilere. Gerçi mülteci deyince herkesin aklına önce yaklaşık 4 milyon Suriyeli geliyor ama 1 milyona yakın da, Iraklı, İranlı, Afgan ve Afrika kökenli mülteci var

Bu 5 milyon mültecinin, ülkelerine dönme ihtimalleri çok çok düşük. Çünkü orta doğu kaynamaya devam edecek. Yani bu mültecilerin % 90’ı kalıcı. Bu mültecilerin doğum oranı ise çok yüksek. Mülteciler, dünyanın her yerinde çok çocuk yapıyor. Nedeni ise, çoğaldıkça, kendilerini daha güvenli hissetmeleri.

Bu hesaba göre 2040 yılında ezici çoğunluğu Arap olan mültecilerin sayısı 10 milyonu aşacak. Eğer orta doğudaki kriz uzarsa – ki ciddi bir ihtimal -  birkaç gün içinde 1 milyon mülteci daha Türkiye’ye girebilir. Bunun anlamı Arap sayısının daha da artması.

 Bu hesaplara göre 2040 yılındaki 100 milyonluk Türkiye nüfusunun etnik dağılımı muhtemelen şöyle olacak:

% 70 Türk

% 20 Kürt

% 10 Arap

Böyle bir Türkiye’de siyasal dengeler de alt üst olacak. Kürt nüfusa dayalı HDP daha güçlü olacak. Mülteciler kesin parti kurup, Türkiye siyasetinde kilit parti olacak. Bir çok kentte Arap kökenli belediye başkanı olacak.

Yani 2040 yılında, bambaşka bir Türkiye olacak…

İyi mi olacak, kötü mü olacak ?

Bunu, yaşayarak göreceğiz.

Aydın ÖZDALGA
twitter.com/aydinozdalga
aozdalga@gmail.com