İnternet gazeteciliği ve basılı gazetelerin kaderi

Güncelleme:
Bir dönem basında en çok tartışılan konulardan birisi İnternet gazeteciliğinin ücretli olup-olmaması idi. Şimdilik unutuldu...
 
Bazı gazetecilere göre her üretimin bir bedeli olmalı ve bu düşüncede olanlara göre İnternet gazeteciliği belli bir ücret karşılığında insanlara ulaşması gerekiyor. İnternet hizmetinin pahalı olduğu ülkemizde zaten alım gücü ve okuma alışkanlığı düşük bir yoğunluk söz konusu. Buna bir de ücretli İnternet üyeliği dayatması yaparsanız özellikle gazete okunma oranı çok daha düşecektir.
 
Türkiye’de İnternet gazeteciliğini ücretli yapan gazeteler var. Bu gazeteler sanıyorlar ki; Okur, İnternet abonesi yapılırsa, beğendiği yazarları okumak için ya gazete alacak, ya da İnternet sistemine abone olacak...
 
Bu sistemi uygulayan gazetelerden Cumhuriyet gazetesinin İnternet abone sayısı 4.300... Gazete tirajları ise 50 ile 70 bin arasında değişiyor. İnternet gazeteciliğini ücretli yapmanın özellikle gazete tirajlarına hiçbir katkısının olmaması Cumhuriyet gazetesinin tirajlarından bellidir. Oysa Türkiye’nin çok satan gazeteleri ile en çok izlenen İnternet siteleri arasında bir paralellik bulunuyor. Demek ki; sorun İnternet gazeteciliğinde değil!
 
Gazete yöneticileri 75 milyonluk bir ülkede 300 bin tirajı geçememenin sebeplerini araştırmalıdırlar öncelikli olarak. Ben gazeteleri hem İnternet’ten hem de yazılı olarak okuyorum. Gazeteyi elde okumanın çok daha keyifli olduğuna inanıyorum. Basılı gazetelerde belli bir seviye korunur ve bu seviye ilginç haber ve kendilerini yenileyen yazarlarla yükseltilirse gazete keyfinden vazgeçmeyenlerin tercihi olmaya devam edecektir.

İnternet gazeteciliğinin yazılı basını orta vadede etkileyeceğine inanmıyorum. Uzun vadede ne olur bilemem ama görebildiğimiz ve hayal edebildiğimiz zamana kadar İnternet ve yazılı basın bir arada yürüyecektir. Her ürünün bir fiyatı olur ve bu fiyat arz-talep, üretim- tüketim dengesine bağlı olarak artar veya azalır. Bu yazılı basın için de, İnternet gazeteciliği içinde aynıdır.
 
İnternet gazeteciliğini insanlara para ile sunmak korkulan kaderi değiştirmez. Eğer gerçekten İnternet’in yazılı basını bitireceği bir kaderse, bu kader en çok korkanların yaşayacağı bir gerçeklik olarak hayat bulur.
Dünya’da iletişim teknolojileri ve sosyal medya geliştikçe yazılı basının rekabette gücü azalacaktır. Önemli olan “ileriyi” görebilmektir. Yazılı basın yöneticileri ve sahipleri çareler aramalı ve ucuz İnternet haberciliği ile yazılı basın birlikte sürdürülmelidir. Ayrıca bazı gazeteler için yaşlı yazar restorasyonu gecikmiş bir gerekliliktir.
 
SONUÇ: İnternet gazeteciliği, hızlı haberciliği kolaylaştırmasıyla rekabette 1-0 öndedir. Yazılı basın yöneticileri önemli bir gelir kaynağı olan gazete reklamlarını İnternet ortamına birebir taşıyarak rekabette eşitliği sağlamalıdırlar.
  
Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar