Kansız 1 Mayıs

Güncelleme:
1 Mayıs 1977 yılında yapılan kutlamalarda Taksim Meydanı'nın çevresinden alana yapılan silahlı saldırı sonucu 34 yurttaş hayatını kaybetmişti. Yaklaşık 200 kişi de yaralanmıştı.
 
34 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı ama failleri bulunamayan 1 Mayıs 1977'nin geçmişimizi anlamak açısından özel bir önemi var. 34 kişinin katilleri hala bulunamadı!
Tarihe “kanlı 1 Mayıs“ olarak geçen bu provokatif eylemden sonra Taksim Meydanı kutlamalara kapatılmıştı.
 
1 Mayıs 1977’de derin bir komplonun varlığı artık yüksek sesle kabul ediliyor. Otel ve Sular idaresi binasından silahlı ateş edenler nasıl yakalanamadı? Polis kalabalığı Kazancı Yokuşuna neden sürükledi? Polis neden ateş edenleri yakalamayı akıl etmedi? Meydandaki işçilerin üzerinde neden panzer sürdü? Hala cevap bulunamayan daha çok soru var...
 
Meydandaki önlemleri alamayan, katliamı ortaya çıkar(a)mayan devlet kendini temize çıkarma çabası içerisindeydi. Sanki katliamdan işçiler sorumluydu ve sonraki kutlamalar için Taksim Meydanı kapatılarak işçi sınıfı cezalandırılıyordu!
 
Dünya genelinde barış ve hoşgörü içinde ve bayram havasında kutlanmakta olan 1 Mayıs Türkiye için yeni gerginliklerin habercisi, yeni kavgaların günü olarak tarihteki yerini aldı yıllarca. Türkiye kısır bir çekişme sebebi ile 1 Mayısları savaş hazırlığı gibi yaşıyordu.
 
Hep aynı görüntüler süslüyordu haber bültenlerini: Her 1 Mayıs günü sokaklarda panzerler, maskeli yüzler, eylem hazırlığındaki kitleler… Gaz bombaları, polis copları… Yaralananlar, ölenler… Korku ve gözyaşları… Neyse ki ortak bir bilinç hayat buldu ve yaşanılır oldu 1 Mayıs!
 
Yasaklarla kim ne kazanım elde edebilmiş ki?  Ne oldu 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasıyla. Üç-beş kendini bilmezin çıkaracağı muhtemel eylemden yıllardır işçi sınıfını, sendikaları sorumlu tutunuz da ne oldu?
 
Yasakçı zihniyet ve önlem yetersizliği 1 Mayıs’ı korkunun günü yapmaktaydı, şükür ki bu gereksiz inatlaşmada sona gelindi! İşçinin bayramında işçiden, emekçiden korkulması garipti. Nitekim İstanbul Emniyet müdürünün değişmesi ile bakış açısı da değişti. İyi de oldu.
 
Gereksiz inatlaşmakta geri adım atarak doğru yapan devlet, 1977 katliamında faillerin isimlerini ortaya çıkarmak sorumluluğunu hala üzerinde taşıyor. Şimdi Taksim’de can veren 34 yurttaşın kanının Taksim Meydanından temizlenme zamanı geldi!
 
Her yıl gerçek bir bayram coşkusu yaşasın bu ülkenin emeğe değer veren kitleleri. Emeği ile geçinen ve emekten yana olan tüm insanların “Bayramı kutlu olsun”. 
Nice kansız 1 Mayıslara...
 
Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar