Eski çalışanı Tesla'nın sırrını ifşa etti

Eski çalışanı Tesla'nın sırrını ifşa etti
Güncelleme:

Dünyanın şüphesiz en çok dikkat çeken iş insanı Elon Musk, eski bir Tesla çalışanı nedeniyle zor günler yaşıyor. Tesla'da servis teknisyenliği yapmış olan Lukasz Krupski, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye otomobil devi Tesla’yla ilgili önemli bir sırrı açıkladı.

Tesla CEO’su Elon Musk, şirketin otonom sürüş teknolojisini savunurken, cumartesi günü X hesabından yaptığı paylaşımda, “Tesla dünyanın açık ara gerçek zamanlı en iyi yapay zekâsına sahip” ifadesini kullanmıştı.

Eski bir Tesla çalışanı olan Lukasz Krupski, İngiliz medyasına verdiği ilk mülakatta BBC’nin teknoloji editörü Zoe Kleinman’a Tesla’nın otopilot hizmetine güç veren yapay zekânın kullanımına ilişkin kaygı duyduğunu söyledi. Örneğin, otomatik pilot özelliği destekli direksiyon ve park etmeyi içeriyor -ancak, adına rağmen, hâlâ sürücü koltuğunda elleri direksiyonda olan birini gerektiriyor.

Ekonomim'in haberine göre Krupski, “Donanımın hazır olduğunu ve yazılımın hazır olduğunu düşünmüyorum. Bu hepimizi etkiliyor çünkü aslında kamuya açık yollarda deneyler yapıyoruz. Yani bir Tesla'nız olmasa bile, çocuklarınız hâlâ yaya yolunda yürüyor” dedi.

Krupski, şirket verilerinde, belirli bir düzeyde otonom veya yardımcı sürüş teknolojisine sahip araçların güvenli bir şekilde çalıştırılmasına ilişkin gerekliliklere uyulmadığını gösteren kanıtlar bulduğunu söyledi.

Tesla çalışanlarının bile kendisine araçların var olmayan engeller karşısında rastgele fren yaptığından bahsettiğini ve bunun "hayali frenleme" olarak bilindiğini de sözlerine ekledi. Bu durum, müşteri şikayetleriyle ilgili elde ettiği verilerde de ortaya çıktı.

TESLA ARAŞTIRIYOR

Tesla'nın Avrupa merkezinin bulunduğu Hollanda'daki veri koruma otoritesi, BBC'ye veri ihlalinden haberdar olduğunu ve iddiayı incelediğini doğruladı.

Blueprint for Free Speech Whistleblowing Ödülü'ne layık görülen eski Tesla çalışanı  Krupski son altı ayın ve ihbarcı olma deneyiminin "dehşet verici" olduğunu söyledi ve BBC'ye yaptığı açıklamada "Bazen geceleri zar zor uyuyorum" dedi.